Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 156 – 10. april 1997 – side 2

EkstraBladets kampagne styrker racismen

I et desperat forsøg på at vende de faldende salgstal griber Ekstra Bladet til en kampagne mod indvandrere. Kampagnen er en håndsrækning til fremmedhadet og racismen.

Ekstra Bladet kører i disse dage en massiv kampagne vendt mod indvandrere og flygtninge, eller “de fremmede” som Ekstra Bladet selv formulerer det.

Kampagnen er utvivlsomt et desperat forsøg fra Ekstra Bladets side på at redde de faldende salgstal ved at lefle for de mest primitive holdninger blandt læserne.

Men uanset hvad hensigten måtte være, så har den en farlig effekt: at legalisere racisme.

Nogle argumenterer for, at det er “sundt”, at få småracistiske ideer frem i lyset.

Men Ekstra Bladet udfordrer netop ikke racismen, den legaliserer den. Selvom Ekstra Bladet tager afstand fra Den Danske Forenings racisme, er det i sidste ende Den Danske Forenings sag, som kampagnen tjener. For når småracismen bliver legal, kan de ekstreme racister lettere stå frem med deres holdninger.

Også på den enkelte arbejdsplads og skole er kampagnen med til at legalisere racismen og gøre det sværere for anti-racister at gå imod racistiske holdninger.

Det er desuden utroligt kynisk at påstå, at det skulle være "sundt" for indvandrere og flygtninge at blive mødt med “had og mistro”, for at bruge Ekstra Bladets egen formulering.

Overgreb

Når racismen bliver styrket, betyder det konkret flere racistiske kommentarer eller i værste fald overgreb på folk med en “forkert” hudfarve.

En af Ekstra Bladets plakater siger “Vi skal alle kunne tale samme sprog”. Pointen er næppe en reklame for esperanto, eller at vi alle skal tale arabisk. Budskabet bliver derfor, at “nu skal de udlændinge også tage sig sammen og lære dansk”.

Men i Københavns Kommune er der seks måneders ventetid på dansk undervisning. Loven siger højst tre måneder. Alligevel vil kommunen fyre 42 indvandrerlærere!

Og hvad med 2. generations-indvandrere som faktisk taler flydende dansk, men alligevel oplever at blive diskrimineret, når det gælder job, læreplads og bolig?

Legaliserer

Ekstra Bladet tror måske, at de udfordrer politikerne ved at legalisere racismen. Men tværtimod hjælper de politikerne med at rette vreden over samfundets urimeligheder væk fra systemet og dets forvaltere. Det har borgerlige og højre socialdemokratiske politikere og borgmestre prøvet på i lang tid.

For dem kommer Ekstra Bladets kampagne som en håndsrækning til syndebukkepolitikken.

STOP den racistiske hetz

Socialistisk Arbejderavis har lavet antiracistiske klistermærker, som kan bruges til at gå imod den massive racistiske hetz.

Mærkaterne kan fås ved at ringe til Internationale Socialister på tlf. 31 35 67 91.

Se også:
SAA 156: EkstraBladet: Journalister siger fra overfor kampagne
SAA 156: Socialistisk Arbejderavis mener: Stop den racistiske hetz
SAA 156: EkstraBladet: Stop den racistiske hetz

Flere artikler fra nr. 156

Flere numre fra 1997

Siden er vist 1964 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside