Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 165 – 28. august 1997 – side 3

Går Norge mod højre?

Meningsmålinger giver det norske Fremskridtsparti enorm fremgang. Det skyldes i højere grad utilfredshed med Arbejderpartiet end en positiv opbakning bag det racistiske Fremskridtsparti.

Det yderste højre i Norge står til en voldsom parlamentarisk fremgang ved det kommende valg 15. september.

Det norske Fremskridtsparti vil ifølge meningsmålingerne få 22 pct. af stemmerne mod 6,3 pct. for fire år siden. Det vil gøre Fremskridtspartiet til Norges næststørste parti efter det norske Socialdemokrati, Arbejderpartiet, som varsles en tilbagegang på mere end fem pct.

Modsætning

Den politiske højredrejning står tilsyneladende i modsætning til det ryk til venstre, som viste sig ved valgene i Storbritannien og Frankrig i maj, hvor de socialdemokratiske partier vandt jordskredssejre.

Men stemningen i den norske arbejderklasse adskiller sig ikke grundlæggende fra deres britiske og franske kolleger.

Det er de samme sociale krav om boliger, uddannelse og et anstændigt sundhedsvæsen, som får arbejderklassen i såvel Frankrig, England som Norge til at reagere.

Det norske Arbejderparti har ikke kunnet indfri kravene i de 10 år, partiet har siddet i regering.

Tværtimod er Norge, trods landets "mirakeløkonomi" blandt de lande i verden, hvor forskellen mellem rig og fattig er vokset mest. I løbet af fem år er antallet af millionærer i landet fordoblet, og norske virksomheder har indkasseret rekordoverkskud.

Samtidig fortsætter de offentlige nedskæringer. Regeringens forklaring er, at den vil spare, så der er penge til dårligere tider.

Det er en dårlig forklaring, og utilfredsheden er stor. Det véd Fremskridtspartiets leder, Carl Ivar Hagen, og partiet høster på den utilfredshed.

Men det er rent fup, når partiet fx siger, det vil hæve pensionen og styrke sundhedsvæsenet. Partiet har tidligere stemt mod forslag i Stortinget om at hæve pensionen, og det vil styrke sundhedsvæsenet gennem privatisering, hvilket betyder styrkelse for dem, der kan betale for det.

Det norske Fremskridtsparti er på ingen måde en mere social version end det danske.

Tværtimod har partiet utilsløret tilknytning til nazisterne, det er åbenlyst racistisk, og partiet har sagt, at det vil forbyde kollektive aftaler på arbejdsmarkedet.

Arbejderpartiet burde være det politiske bolværk mod dette. Men i stedet for at tage arbejdernes sociale bekymring alvorligt og gå til valg på et forsvar af velfærden, lover Arbejderpartiet blot mere økonomisk “ansvarlighed”. Og det fortsætter en racistisk indvandrerpolitik i stedet for at angribe Fremskridtspartiets racisme.

Derfor er det kun arbejdernes egen organisering mod racisme og for sociale krav, som kan holde Fremskridtspartiet stangen, og tvinge Arbejderpartiet til at føre politik for arbejderklassen.

Se også:
SAA 165: Socialistisk Arbejderavis mener: Mangelfuldt alternativ

Flere artikler fra nr. 165

Flere numre fra 1997

Se flere artikler om emnet:
Norge

Siden er vist 1793 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside