Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 174 – August 1999 – side 5

Krigen på Balkan

Nej til dansk deltagelse i Nato’s besættelse af Kosova

Konni Nørlem

Det store opbud af KFOR- soldater i Kosova er den logiske opfølgning på NATO’s 11 uger lange luftkrig over Serbien og Kosova.

KFOR-styrkerne, FN-styrker, der reelt er under Natos kontrol, er at betragte som en regulær besættelsesmagt, hvis formål er at kontrollere den fremtidige udvikling i området.

På trods af flotte hensigterklæringer om økonomisk genopbygning og demokrati i området, er de ledende magthavere i verden drevet af frygt for at social uro og politisk ustabilitet på Balkan kan true deres magt og såkaldte orden.

Derfor satser de på at påtvinge Balkan stabilitet via militær magt. Midlerne til den militære indgriben flyder i en lind strøm, mens den økonomiske og humanitære hjælp tages fra bistandsmidler, der ellers var bestemt for afrikanske lande.

Sammen med de danske Jens'er sender udenrigsministeriet en repræsentant, der skal sikre ordre til danske virksomheder, når de store kontrakteri forbindelse med genopbygningen af infrastruktur, huse m.m skal fordeles.

At Natos styrker kan tilføre demokrati udefra er absurd. I praksis vil det være besættelsesmagten som løbende definerer demokratiet.

Den måde vi herhjemme bedst kan støtte fred og demokrati på Balkan, er ved at kræve de danske soldater ud af Balkan. De milliarder, den danske regeringer villige til at bruge på udstationering af soldater, er meget bedre brugt på hjælp til genopbygning af Serbien og Kosova, så befolkningen selv får kræfter og kan handle.

Et fredeligt og demokratisk Balkan kan nemlig kun etableres nedefra af befolkningen selv og med et politisk perspektiv, hvor arbejderklassen på tværs af etniske skel slås sammen for en bedre fremtid for alle.

Se også:
SAA 174: Krigen på Balkan: Modstand i Nato-landene mod krigen
SAA 174: Krigen på Balkan: Hykleri og magtdemonstration bag NATOs “humanitære” krig

Flere artikler fra nr. 174

Flere numre fra 1999

Se flere artikler om emnet:
Balkankrigene

Se flere artikler af forfatter:
Konni Nørlem

Siden er vist 1316 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside