Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 175 – September 1999 – side 12

Privatisering truer velfærden

Peter Iversen

Det er på mode at ville privatisere og udlicitere. Men privatisering skaber dårligere arbejdsforhold og går ofte ud over kvaliteten.

Det er ikke kun de borgerlige, der taler om privatisering. Også regeringen, med finansminister Mogens Lykketoft som en af de ivrigste, ønsker mere udlicitering. Han har derfor fået nedsat Statens Udliciteringsråd, hvis formand Allan Andersen mener, at kommunerne årligt kan spare 30 milliarder gennem udlicitering. Det foreslås at nedskære det offentlige personaleforbrug med 80-90 procent.

Rammer ansatte

Når man vil spare så mange penge og skære så kraftigt i personalet, kan det ikke andet end medføre en meget ringere service og drastisk forringede vilkår for de ansatte, der bliver tilbage.

I forvejen er offentlige ansatte gennem de sidste 20 år hele tiden blevet pisket til at lave mere, så det er mere end forståeligt når f.eks sanitetspersonale på sygehuse eller buschauffører i den kollektive trafik nedlægger arbejdet, når de bliver truet med udlicitering.

Profit

Kvaliteten bliver ringere, når service udelukkende skal fungere efter kapitalistiske effektivitetskrav. Et af de mest groteske eksempler er fra et svensk plejehjem, hvor de ældre blev direkte misrøgtet med følger som liggesår, åben skinnebenssår, fejlernæring m.m.

I private virksomheder er det kun økonomi, der tæller. Firmaerne er på grund af markedskonkurrencen pisket til ikke at tænke på kvalitet, men alene på profit. Derfor ser vi gang på gang private virksomheder, der snyder på vægten og springer over, hvor gærdet er lavest.

Hvor rengøring på sygehuse, skoler og uddannelsesinstitutioner er blevet udliciteret, er det ofte synligt, at kosten nu ikke længere når ud i alle krogene. Det viste bl.a. rapporter fra Rigshospitalet efter rengøringen der, var udliciteret.

De værste udliciteringsfanatikere ønsker at  amerikanske tilstande skal blive dansk dagligdag.

Velfærd for de rige

I USA er mange opgaver, som vi herhjemme finder, at naturligt hører det offentlige til, overladt til den private profithungrende sektor. Resultatet er et meget stærkere klasseopdelt samfund, hvor der er velfærd for de rige, og et liv under FNs fattigdomsgrænse for millioner af fattige amerikanere.

Privatisering og udlicitering kan stoppes. Men det vil ikke kunne ske uden kamp. Derfor er det opmuntrende, når grupper af offentlige ansatte nedlægger arbejdet for at undgå udlicitering. Dermed er de med til at sikre velfærden for os alle, så det ikke ender med en velfærd kun for de rige, der har råd til at betale for den.

Der er et initiativ på vej fra klubber under SiD-Lager og Handel i København. Initiativet vil offensivt gå ud mod privatisering og udlicitering. På overenskomstkonferencen den 8. oktober i Vejle vil diskussionen også blive rejst.

Billedtekst:
Blokadevagter under Ribus-konflikten. Buschauffører fra Esbjerg strejkede mod udlicitering af bybusserne.

Se også:
SAA 175: Frederiksborg amt: Sejr mod udlicitering

Flere artikler fra nr. 175

Flere numre fra 1999

Se flere artikler om emnet:
Privatisering

Se flere artikler af forfatter:
Peter Iversen

Siden er vist 1389 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside