Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 176 – Oktober 1999 – side 2

Aktion kræves for at standse nedskæringer

Margit Johansen

Lige nu er det helt synligt, hvor fatale konsekvenser det har, at størstedelen af venstrefløjen er parlamentarisk orienteret og derfor ikke ser kamp nedefra, som den bedste, og tit eneste måde at forhindre planlagte nedskæringer.

Daginstitutionsområdet i København er et tydeligt eksempel på det. Københavns Kommune vil i det nye budget lave nedskæringer på 4% på området. Det sker efter at der sidste år blev lavet besparelser gennem kortere åbningstid.

I år vil politikerne ikke selv tage ansvaret for de konkrete nedskæringer, men lægger det ud i de enkelte institutionerne. Dermed kan lederen stå med at fyre en ansat, skære ned i timetallet, tage flere børn ind eller finde andre måder at spare udgifter.

Svagheden lige nu i kampen mod disse nedskæringerne er, at det kun er forældrene som går i aktion, fordi de rammes yderligere af en øget forældrebetaling.

Handling – ikke forhandling

Forældreorganisationen har arrangeret en demonstration på Rådhuspladsen og planlægger blokader mod institutionerne. De pædagogiske fagforeninger, ledet af den parlamentarisk fokuserede venstrefløj, snakker om forhandling i stedet for at pege på handling, som strejke.

Det er kun personalet, bakket op af forældrene, der har den kollektive styrke til at få nedskæringerne af bordet. Lukker de de Københavnske daginstitutioner i et par uger, så går alt i stå og så skal de nok finde pengene på Københavns Rådhus.

Men svagheden i situationen lige nu er altså, at der ikke er nogen, der går i spidsen og peger på handling, men potentialet er der, f.eks. hos lærerne, på daginstitutionerne og blandt de studerende. Vreden er der, og når den omsættes til handling, kan der ske meget.

Billedtekst:
Politikernes spareiver rammer altid de svageste i samfundet. Børn i København får dårligere vilkår, når kommunen vil skære ned i børnepasningen.

Se også:
SAA 176: De kommunale budgetforlig: Nedskæringer og borgerlig politik

Flere artikler fra nr. 176

Flere numre fra 1999

Se flere artikler af forfatter:
Margit Johansen

Siden er vist 1042 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside