Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 178 – December 1999 – side 5

WTO – de riges redskab til at fastholde deres magt

Jakob L. Krogh

WTO’s formål er at sikre frihandelen, fordi magthaverne i de store lande mener, at frihandel vil skabe øget vækst og velstand til alle. Reelt varetager de dog egne interesser.

Deres argumenter går ud på, at landene skal sælge de varer, de er bedst til at producere og købe dem de ikke kan producere. Denne form for argumentation holder ikke, fordi virksomhe¬der, teknologi og varer i dag er meget mobile, det betyder at virksomhedsejerne reelt kan flytte produktionen derhen, hvor de kan producer billigst, hvor infrastrukturen er bedst og hvor skattereglerne er mest gunstige.

Regeringerne i de mindst udviklede lande prøver at tiltrække investeringer gennem en lavere virksomhedsskat, men så er der ikke råd til velfærd og samtidig presses lønnen og dermed falder levevilkårene.

Investeringsvenlige forhold betyder miljø ødelæggelser og ofte brutal undertrykkelse af befolkningen, for at skabe stabilitet. Fordi et lurende socialt oprør mindsker investeringslysten.

Hormonbøffer til danskerne

I deres kamp for frihandel vil WTO tvinge EU og dermed også Danmark til at tillade import af amerikanske hormonbøffer og asbest. WTO mener, det er en teknisk handelshindring og kræver af de lande, der vil forbyde et produkt for at beskytte arbejdere, forbrugere og miljøet, at de skal bevise, at det pågældende produkt er skadeligt. Det er næsten umuligt at bevise.

For u-landene er WTO skadelig, fordi frihandel vil tvinge dem til at afskaffe den told og de importforbud, der nu holder de vestlige produkter på afstand og sikrer dem et vist hjemmemarked.

U-landenes virksomheder har ikke den samme avancerede teknologi som Vesten og deres varer udkonkurreres derfor ofte af vestlige produkter. Dermed sikrer WTO at ulandene forbliver u-lande.

Under industrialiseringen i Vesten benyttede alle lande told og importforbud for at hjælpe deres hjemlige produktion i gang. Den mulighed giver kapitalismen ikke u-landene i dag.

I dag skal u-landene tillade import af landbrugsvarer fra EU og USA, der mindst svarer til 3% af deres egen produktion.

Den høje eksport- og statsstøtte som EU og USA giver til landbrugsproduktionen gør deres varer billigere og dermed får de en unfair fordel når de kommer ind på nye markeder.

Formelt forsøger WTO at komme u-landene i møde ved at give kompensation til de lande, der taber på fødevarehandlen.

Kompensationen er støtte til opbygning af store moderne landbrug. Problemet er at disse landbrug ikke sælger deres produktion til lokalbefolkningen, dels fordi lokalbefolkningen ingen penge har, og dels fordi Verdensbanken kræver, at der skal eksportindtægter ind for at de lån, som banken har ydet, kan tilbagebetales.

U-landene sulter fortsat

Det betyder, at de fattige i ulandene fortsætter med at sulte. Det er WTO i en nøddeskal: den gør de rige rigere og de fattige fattigere.

Eller som Clinton sagde det i forbindelse med topmødet, så står USA for mere end 1/4 af verdenshandelen, selvom amerikanerne kun udgør 4% af verdens befolkning.

Se også:
SAA 178: Seattle: De rige tabte
SAA 178: WTO også mødt af modstand i Danmark

Flere artikler fra nr. 178

Flere numre fra 1999

Se flere artikler om emnet:
IMF, VB, WTO, G8

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 2459 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside