Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 181 – Marts 2000 – side 6

Strejker og aktioner stopper højrefløjen

Mikkel Birk Jespersen

Fra Norge og Sverige over Danmark, Belgien og Østrig til Italien og Spanien, bliver flygtninge og indvandrere gjort til syndebukke for de sociale problemer, som folk oplever i deres dagligdag og som regeringerne ikke kan og vil gøre noget reelt ved.

Højrepopulisterne udnytter denne vrede og giver det lette svar: Det er de “fremmedes” skyld!

Østrig

I Østrig har Socialdemokratiet siddet på regeringsmagten i de seneste 30 år – i de seneste 15 år i en koalition med det konservative parti.

Dette fuldstændigt stivnede politiske system har, sammen med sociale nedskæringer ført til, at der blandt østrigerne har udviklet sig en massiv utilfredshed med tingenes elendige tilstand.

I sådan en situation er det ikke underligt, at 27% af de østrigske vælgere stemmer på en Jörg Haider, som taler imod status quo, for et opgør med et dødt politisk system og for bedre forhold for almindelige østrigere.

Europa

Det samme mønster gør sig gældende i de andre europæiske lande: I Belgien, hvor det højreekstremistiske parti Flamsk Blok, som går ind for Flanderns uafhængighed og amnesti til folk, som samarbejdede med nazisterne under 2. verdenskrig, fik 10% af stemmerne ved parlamentsvalget sidste år.

I Norge, er Fremskridtspartiet det næststørste parti i Stortinget og kræver et “norsk Norge”.

I Schweiz er Folkepartiet det største parti med opbakning fra 23% af de schweiziske vælgere.

Og ikke mindst i Danmark kan vi også se hvordan det yderste højre i form af Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti går frem på løfter om afskaffelse af ventelisterne på sygehusene og bedre forhold for de ældre og dårligst stillede.

I Sverige har man ingen stærk parlamentarisk højrefløj, men der har vi til gengæld set en bølge af nynazistiske terroraktioner rettet mod antiracister.

I dele af Tyskland fik de neonazistiske partier fremgang. Og CDU’s kollaps efter korruptionsskandalen, kan skabe det tomrum på højrefløjen, som nogle af de højreekstreme partier kan vokse i.

Men det er muligt at forhindre denne udvikling. I Østrig har stemningen ændret sig radikalt efter at truslen fra de højreradikale blev tydelig for alle og enhver, da Haiders parti kom med i regeringen (se artiklerne på denne side).

“Den ene gren af min familie kommer fra Floridsdorf. Det er det arbejderkvarter i den nordlige del af Wien, hvor den fascistiske regering skød løs med artelleri d. 12 februar 1934. Det er årsdagen på lørdag.

Jeg ved hvad denne regering betyder. Det vil måske ikke ske i morgen, men jeg er bange for fremtiden hvis vi lader Haider få tid.”

Peter Hafner
postarbejder i Wien

Se også:
SAA 181: Polarisering i Østrig og Europa: Sådan bekæmpes højrefløjen
SAA 181: 300.000 på gaden mod Haider i Østrig

Flere artikler fra nr. 181

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Østrig

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Birk Jespersen

Siden er vist 2062 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside