Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 181 – Marts 2000 – side 12

300.000 på gaden mod Haider i Østrig

Dan Rasmussen

Hovedparten var arbejdere, der er utilfredse med Haiders deltagelse i regeringen. Der er mulighed for, at utilfredsheden kan slå ud i store strejker.

Østrigs befolkning og omverdenen har den seneste tid protesteret og indført sanktioner mod Haider og hans frihedsparti.

Nu er Haider trådt tilbage som partiformand i håbet om at kritikken af ham og hans parti dæmper sig, men det er stadig Haider, der styrer showet.

Den 19. februar demonstrerede ca. 300.000 mennesker i Wien mod Haider og hans frihedsparti. En stor del af demonstranterne var arbejdere, der gjorde opmærksom på deres utilfredshed med Haiders regeringsdeltagelse. Muligheden for at store strejker vil opstå i Østrig, som følge af frihedspartiet politik, er reelle.

Arbejdere på demonstrationerne giver udtryk for, at strejker vil følge i kølvandet på den ny regerings politik. Der har dog endnu ikke været direkte overgreb på arbejdernes vilkår, men det kommer hvis demonstrationernes intensitet falder. Flere har sagt, at de er parat til at strejke nu. Jernbanearbejderne har meldt ud, at de har magten til at lamme hele togtrafikken, hvis de vælger at strejke.

Der har også været adskillige store demonstrationer og fast hver torsdag er der store demonstrationer vendt mod Haider og regeringen.

Det presser Haider og i meningsmålinger falder tilslutningen til hans Frihedsparti mens opbakning til især De Grønne er fordoblet i løbet af de sidste 5 måneder og nu op på 15%. I dag ville en regering bestående af Socialdemokraterne og de Grønne være en mulighed.

Haider har nu trukket sig tilbage, for som han selv siger, at passe sin guvernørpost i Kærnten. Men Haider har ikke trukket sig tilbage, fordi han er blevet skræmt. Haider har foretaget et taktisk skridt ud i kulissen, hvor han stadig kan styre sit parti og hvor det er muligt for ham at forberede sin valgkampagne til det Østrigske parlamentsvalg om fire år. Målet er kanslerposten. Det er en platform som ingen højreekstremist må opnå.

Derfor skal Haiders frihedsparti bekæmpes aktivt.

De østrigske arbejdere har vist, den metode, der skal bruges.

“Jeg har været medlem af Socialdemokratiet hele mit liv, hvis de ikke handler nu, hvis de ikke gør noget nu – og jeg mener nu, ikke i morgen eller i overmorgen, så er jeg ikke længere medlem.”

Demonstrant ved massemødet d. 19. februar i Wien

Billedtekster:
Unge mennesker i Wien demonstrerer mod Haider
Den 19. februar gik 300.000 mennesker på gaden i Wien i protest mod Haider. Dette er de kræfter der kan bekæmpe højreekstremismen

Se også:
SAA 181: Polarisering i Østrig og Europa: Sådan bekæmpes højrefløjen
SAA 181: Interview med biologen Steven Rose: Haider skal konfronteres
SAA 181: Marxisme i hverdagen: Er borgerligt demokrati et værn mod fascisme?
SAA 181: Århus, København: Demonstrationer mod Haider

Flere artikler fra nr. 181

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Østrig

Se flere artikler af forfatter:
Dan Rasmussen

Siden er vist 2353 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside