Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 181 – Marts 2000 – side 7

Interview med biologen Steven Rose

Haider skal konfronteres

Steven Rose, den internationalt anerkendte biolog, har skrevet flere bøger som angriber den sociobiologiske tankegang, som den ekstreme højrefløj bruger som argument for deres racisme.

Rose har bl.a. skrevet bogen ‘Not in our Genes’ og ‘Lifelines’. Da han for nylig var i Oslo, blev han interviewet af Socialistisk Arbejderavis om Haider, racisme og videnskab.

- Man behøver ikke at være biolog for at blive vred og skræmt af, at disse ekstreme partier, fascisterne, kommer til magten. Det er ikke kun Haider, men også f.eks. Le Pen i Frankrig.

- Hvis man ser på den ideologi, som Haider og andre omfavner, så er det ikke længere den rå racehygiejne eller de racistiske teorier, men det har alligevel stadig biologiske træk.

- Jeg vil ikke sige, at sociobiologer og udviklingspsykologer er racister, de er mere nuancerede i dag, men nuanceringen hindrer ikke, at teorien bliver brugt af Le Pen eller Haider ... (eller Pia Kjærsgaard og Birte Rønn Hornbech, oversætters anm)

- Det som biologiske og genetiske determinister gør, er at få mennesker til at se de forkerte steder, så man ser på menneskers gener i stedet for at se på samfundet.

Videnskabens ansvar

- Og videnskaben kan ikke undskylde sig. Videnskaben er ikke fri. For det første koster videnskab penge og den bliver lavet til fordel for de, som finansierer den. Så hovedparten af forskningen i dag, bliver udført med profit eller undertrykkelse som formål.

- For det andet er vi som forskere ikke blanke tavler, vi er kulturelle produkter og de spørgsmål vi stiller, er formet af vores egne sociale og politiske positioner, af vores historie, af vores fag og af verdens materielle realitet.

- Når man skal reagere mod Haider o.lign. politiske kræfter, tror jeg ikke, det er nok, kun at forholde sig politisk, men det er heller ikke nok kun at forholde sig videnskabeligt.

- Jeg er ikke i tvivl om, at Haider må konfronteres i gaderne ligesom antinazistisk aktivitet også er vigtig her.

- Jeg er socialist. Marx skriver i ‘Feuerbach-teserne’, at det vigtigste ikke er at forstå verden, men derimod at forandre den – jeg ønsker at gøre begge dele.

- For at forstå behøver du videnskab og for at forandre behøver du politik, men du må have videnskab for at forstå politik og politik for at forstå videnskab.

Se også:
SAA 181: Polarisering i Østrig og Europa: Sådan bekæmpes højrefløjen
SAA 181: Marxisme i hverdagen: Er borgerligt demokrati et værn mod fascisme?
SAA 181: 300.000 på gaden mod Haider i Østrig

Flere artikler fra nr. 181

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Østrig
Racisme

Siden er vist 2488 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside