Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 182 – Maj 2000 – side 10

Boganmeldelse

Tyske flygtninge var forhadte i Danmark

Ida H. Jakobsen

Martin Petersens nyeste ungdomsbog Med ilden i ryggen er en gribende beretning om en tysk drengs tilværelse som flygtning under og efter 2. verdenskrig.

Bogen giver et levende billede af krigens meningsløshed og dens totale foragt for menneskeliv. Den handler om almindelige menneskers kamp for at overleve og den ufatteligt hårde og umenneskelige tilværelse som flygtning.

Den 12-årige Klaus og hans familie tvinges på flugt fra deres hjem, under den Røde Hærs angreb på Tyskland i 1945.

Klaus har i starten et meget romantisk forhold til krigen, og drømmer om at opnå ære ved at redde sin familie og skyde nogen “Ivan’er”. Men i takt med, at krigen kommer tættere på, og dens grusomheder rammer Klaus og hans nærmeste, forsvinder hans romantiske illusioner. “Krigen er ikke længere en fantasiforestilling med overblik over slagmarken, eller en soldat der får jernkorset overrakt foran Nikolaikirken. Krigen er at komme videre gennem sneen. Og den er mennesker, der ikke nåede at komme i dækning.”

Klaus kommer om bord på det store flygtningeskib Wilhelm Gustloff.

25.000 druknede

Skibet blev, den 31.januar 1945, sænket af en tornado, hvorved 5348 mennesker druknede. Skibet var kun et af mange flygtningeskibe, der blev sænket af de allierede styrker. Tilsammen druknede 25.000 mennesker, mens de var på flugt.

Sammenlignet med den massive historieskrivning om Titanic’s forlis, fremstår disse tragedier som et mørklagt kapitel i historien.

Klaus og hans familie ender i Danmark, men interneres i en flygtningelejr til lang tid efter krigen. De var blot én familie blandt mange, der var interneret i danske flygtningelejre i perioden 1945-49 – flygtningelejre, der var styret med hård hånd af dansk hjemmeværn og politi.

Forholdene var ekstremt kummerlige, og flygtningene var isolerede fra al kontakt med danskere.

Dette er hellere ikke et af de mest belyste kapitler i dansk efterkrigshistorie, og al snak om Danmarks tradition, som et humant land for flygtninge, bør give en klam eftersmag i munden. Lige som dagens menneskefjendske flygtningepolitik gør det.

Med ilden i ryggen er en forrygende god ungdomsbog, som også bør indgå i (voksne) socialisters bogreoler. Foruden at skildre krigens meningsløse grusomheder, viser bogen også at kun et fåtal af de almindelige tyskere, var nazister.

Den handler om mennesker der, midt i al elendigheden, forsøger at få tilværelsen til at hænge sammen og give mening. Om mennesker der ændrer sine forestillinger om, hvordan verden hænger sammen.

Martin Petersen:
Med ilden i ryggen,
Høst & Søn 1999.
Pris: kr. 248,-

Se også:
SAA 182: Danmark under 2. verdenskrig: Myterne krakelerer

Flere artikler fra nr. 182

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
2. verdenskrig
DK Historie: 1940-1945

Se flere artikler af forfatter:
Ida H. Jakobsen

Siden er vist 2282 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside