Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 187 – November 2000 – side 2

Dansk demonstrant fængslet i Prag

Fortsæt presset på Helveg

Mikkel Birk Jespersen

Helt basale menneskerettigheder blev krænket, da de to danske gymnasieelever, Lasse Rasmussen og Mads Trærup, blev anholdt af det tjekkiske politi under demonstrationerne imod IMF og Verdensbanken.

Men på trods af gentagne og talrige meldinger om tortur og vold mod fængslede demonstranter, har den danske regering ikke rørt en finger for at få dem løsladt. Den bryster sig ellers af at være blandt verdens fremmeste forkæmpere for menneskerettigheder.

Efter tre uger i Pankrac-fængslet blev Lasse Rasmussen løsladt, men ikke efter pres fra den danske regering. Der blev sandsynlivis givet amnesti til ham og 10 andre i forbindelse med de demonstrationer for netop amnesti, der fandt sted i Prag få dage før løsladelsen. Dette understreger bare, at det kan lade sig gøre at presse magthaverne i Tjekkiet.

Og også den danske udenrigsminister, Niels Helveg Petersen, er presset. På månedsdagen for anholdelsen blev der arrangeret demonstrationer over hele landet for at få Helveg til at gøre noget for at få Mads fri også, og han udtalte til Jydske VestKysten, at han ville sende et brev til den tjekkiske præsident Vaclav Havel. Det gjorde han bare ikke. Men at han er nødt til at lyve, viser på samme tid, at det er nødvendigt at fortsætte protesterne, og at det kan lade sig gøre at presse regeringen.

Billedtekst:
På landsplan var flere hundrede mennesker på gaden til støtte for Mads, der sidder fængslet i Prag på anden måned. Billedet er fra demonstrationen i Århus, hvor op mod hundrede deltog.

Se også:
SAA 187: Løslad Mads: Nye demonstrationer for at få løsladt Prag-aktivist
SAA 187: Lasse løsladt – men kæmper for Mads

Flere artikler fra nr. 187

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Prag 2000

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Birk Jespersen

Siden er vist 1722 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside