Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 187 – November 2000 – side 4

Zimbabwe

Mugabe – Afrikas Milosevic

Nina Olsen

“Serbien gjorde det, hvorfor kan vi ikke også?” råbte en demonstrant i Zimbabwe i sidste uge, da han sammen med tusindvis af andre tog del i oprøret.

Protesterne blussede op igen i slutningen af oktober i de sydlige og vestlige forstæder af hovedstaden Harare og spredte sig hurtigt til andre dele af byen. Den aktuelle grund til oprøret var, at priserne på basale føde- og drikkevarer var steget med op til 30%.

En anden grund er den stigende utilfredshed med Præsident Mugabes, som af flere politiske kommentatore er blevet døbt “Afrikas Milosevic”.

For tre uger siden holdt Morgan Tsvangirai (lederen af oppositions-bevægelsen for demokratiske forandringer, MDC) en militant tale, hvor han sagde, at Mugabe vil blive fjernet fra magten lige meget hvilke midler det er nødvendigt at tage i brug. Resten af organisationen tog dette alvorligt og er i gang med at lave en protest-kampagne imod Mugabe.

Munyaradzi Gwizai (international socialist og medlem af parlementet for MDC) udtaler:

“Luften er fuld af spænding. Måske troede nogle, at der ville være stilhed efter valget, hvor Mugabe fik flertal, men folk er igen klar til kamp. Økonomiske og politiske emner er igen på dagsordenen, og de kan være springfarlige.”

Selv om det lykkedes Mugabes politi at nedkæmpe oprøret i sidste uge, var det stadig en sejr. Hver gang politiet smed tåregas, gik fra hus til hus og bankede folk og fjernede barrikaderne, stillede folk lige så hurtigt barrikaderne op igen og fortsatte kampen.

Regeringen under Mugabe giver arbejderne skylden for Zimbabwes økonomiske problemer. Men skylden ligger hos regeringen og hos de vestlige ledere, som siden opdagelsen af Afrika har udbyttet kontinentet. Først som kolonier, og siden igennem organisationer som EU, WTO, IMF og Verdensbanken.

Billedtekst:
Mugabe vandt valget, men møder stadig stor modstand.

Se også:
SAA 187: Folkets revolution i Serbien – på trods af Natos bomber

Flere artikler fra nr. 187

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Zimbabwe

Se flere artikler af forfatter:
Nina Olsen

Siden er vist 1161 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside