Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 191 – Marts 2001 – side 4

Oprustning og krig

Margit Johansen

Krig og ustabilitet er konsekvenserne, hvis USA får etableret sit missilforsvarssystem. For USA’s egentlig hensigt med det er, at gøre sig selv så usårlig, at de med militærmagt kan sætte deres vilje igennem over hele verden, uden de behøver at frygte gengældelsesangreb.

For det USA reelt siger til resten af verden er: “Vi bestemmer. Vi har på alle områder – politisk, økonomisk og militært – den alt dominerende magt, så gør som vi siger ellers får i bomberegn indtil I gør det.”

USA har ikke teknologien til et sådan missilsystem, og skal systemet fugnere så skal det være 100% effektivt. Hvis bare én atombombe slipper igennem 'skjoldet' så er følgerne katastrofale, både der hvor bomben falder og i forhold til gengældelses angreb. Og teknologien er så avanceret at der nemt kan opstå fejl.

Vi har set at højteknologien ikke holder. I USA's krig mod Irak og i NATO's krig mod Serbien var det kun en lille del af de tusindvis af smartbombs de brugte, som ramte præcist.

Men illusionen om, at de er 100% usårlige vil kunne få USA til handle som om de var det og i endnu større omfang få dem til militært at angribe land, der går på tværs af deres interesser. Det vil fører til flere krige som den mod Irak. Og når disse lande svare igen med terror- eller missilangreb fra f.eks. mobile affyringerramper på skibe nær USA’s kyst, så ekskalerer konflikter.

Den amerikanske regering føler sig så sikker bag skjoldet og dets højteknologiske militærapparat, at deres nye strategi går på, at der ikke skal indgåes internationale aftaler om nedrustning eller våben-kontrol. De vil hellere sætte præmisserne selv ved at være så magtfulde militært, politisk og økonomisk, at ingen vil turde udfordre dem.

Missilskjoldet skal sikre USAs globale førerposition. Det vil give mere krig og gøre livet endnu værre for millioner af fattige verden over, når deres regeringer skal bruge penge på oprustning og med trusler hængende over hovedet tvinges til at privatisere deres offenlige sektor så amerikanske firmaer kan komme ind og score mere profit.

Se også:
SAA 191: 4000 mia. kr. til USA’s krigsprojekt: Penge til de fattige – ikke til missiler
SAA 191: Socialistisk Arbejderavis mener: Stop USA’s vanvittige krigsprojekt

Flere artikler fra nr. 191

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
USA

Se flere artikler af forfatter:
Margit Johansen

Siden er vist 1167 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside