Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 194 – Juli 2001 – side 12

G8-landene

Kapitalismens elite

Ole Andersen

G8 er en samling af verdens syv førende industrinationer – USA, Japan, Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrig, Canada – og senest tilkomne Rusland.

Hovedpunkterne på G8-mødets dagsorden i Genoa i sommer er recessionen i den amerikanske økonomi og en deregulering af verdens-markedet for tjenesteydelser og service.

Efter vækst i økonomien siden begyndelsen af 1990'erne oplever USA en begyndende tilbagegang i økonomien. Den “nye økonomi” kollapsede, da IT-aktierne styrtdykkede sidste forår, og landet har nu stigende arbejdsløshed.

Privatisering

En deregulering af verdensmarkedet for tjenesteydelser og service lyder umiddelbart ganske uskyldigt, men bag facaden gemmer der sig artige nyliberalistiske tiltag som yderligere privatiseringer i sundheds- og sygehusvæsenet, uddannelsessektoren og pensionssystemerne.

Sundhed, uddannelse og tryghed skal gøres til objekter for profit på bekostning af menneskers behov.

Hvad er G8 så for en størrelse, udover at være en samling af klodens største kapitalist-nationer? I kølvandet af olie-krisen mødtes seks af verdens største industrinationer i 1975 i Frankrig for at diskutere økonomi og politiske tiltag til løsning af den økonomiske verdenskrise. Året efter blev Canada optaget i kredsen, og efter murens fald blev Rusland knyttet til organisationen.

Øget indflydelse

I takt med medlemskredsens udvidelse er emneområderne for diskussion og beslutninger ligeledes vokset.

Fra “kun” at omfatte verdensøkonomien generelt til nu at omfatte beskæftigelse, miljøet, våbenkontrol, narkotika, organiseret kriminalitet og terrorisme. G8 har også afgørende indflydelse på den politik, Verdensbanken og IMF fører i forhold til lånerne og lande i økonomisk krise, og hvad deraf følger af struktur-tilpasnings programmer.

Mødet i Genoa vil blive mødt med store antikapitalistiske demonstrationer mod G8’s nyliberalistiske og menneskefjendske politik.

 

Se også:
SAA 194: Next stop Genoa
SAA 194: Socialistisk Arbejderavis mener: Hvilken vej for den antikapitalistiske bevægelse?

Flere artikler fra nr. 194

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
IMF, VB, WTO, G8

Se flere artikler af forfatter:
Ole Andersen

Siden er vist 1896 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside