Socialistisk Arbejderavis
Nr. 195 – August 2001 – side 3
Socialistisk Arbejderavis mener
Genoa: Vi var de mange, de var de få
300.000 demonstrerede i Genova. En fantastisk manifestation. Politiets mord og brutalitet har udløst en politisk krise i Italien. Fire ledende politichefer er blevet fyret/forflyttet. Berlusconis regering er kommet i defensiven.
350.000 deltog i demonstrationer mod politivolden samme dag som den myrdede Carlo blev begravet. Overalt i Italien har Genova udløst aktivitet – en ny venstrefløj er under opbygning. Men også bredere er Genova en milepæl i den nye antikapitalistiske bevægelses 20 måneders historie.
Massedemonstrationen om lørdagen i Genova havde basis i arbejderklassen og unge. Responsen på mordet på Carlo om fredagen var fantastisk politisk. Overalt hang bannere og grafitti med påskriften: G8: Killers – assassini – mordere.
De ansvarlige bag volden i hverdagen og på demonstrationerne var G8 lederne. Sammenlignet med responsen i Gøteborg mod politivolden var Genova langt, langt mere politisk.
Genovas betydning har allerede vist sig meget bredere. I Sverige begynder medierne nu i højere grad at fokusere på politiets rolle. Flere og flere kan ud fra Genova se, at det var samme linje – omend i "mildere form" – det svenske politi fulgte.
Den internationale respons på Genova har også været meget kritisk. Mange har fået fjernet deres tvivl om hvem hovedskurken er: De stenkastende unge & Black Block eller statsmagtens organiserede voldsapparat – politiet. Genova viste, at det er politiet og statsmagten.
Fx var Attac i Frankrig nogen af dem, der i Genova fik fjernet enhver tvivl.
Massemobilisering
Genova viste også, at kun massemobilisering kan bringe bevægelsen fremad og udfordre de globale ledere. Det var lørdagens massedemonstrationer, som magthaverne for alvor frygtede – ikke Black Block & de autonomes elite prægede konfrontationer med politiet.
Genova viste de autonomes fallit, at de bliver brugt i politiets forsøg på at splitte bevægelsen.
Uenigheder
Men i takt med at den antikapitalistiske bevægelse vokser sig stærkere og større, og statsmagtens repression øges skærpes modsætningerne indenfor bevægelsen også: hvordan kan bevægelsen vinde?
To Attac talsmænd foreslår i Politiken, at der ikke skal demonstreres i København ved EU topmødet i 2002. De vil undgå vold. De vil i dialog med systemet og politikerne.
Vinder deres ideer opbakning er den antikapitalistiske bevægelse død, og magteliten vil klappe i hænderne. Det eneste de frygter er massemobilisering.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe