Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 195 – August 2001 – side 12

Nyrup beskytter torturbødlen Gillon

Margit Johansen

Det er hykleri, når regeringen siger, at kampen for menneskerettigheder står højt på dens dagsorden. For selvom Israel sender en af dets torturbødler, Carmi Gillon, som ny ambassadør, så har hverken Nyrup eller Lykketoft tænkt sig at gøre andet end at byde ham velkommen som enhver anden.

Gillon, den nye israelske ambassadør i Danmark, har som chef for den israelske sikkerhedstjeneste personligt givet grønt lys for tortur på mindst 100 palæstinensiske fanger

Det er dokumenteret af menneskerrettighedsorganisationer, at mindst én er død af denne tortur, mens snesevis af andre er fysisk og psykisk skadede for livstid.

Bl.a den israelske menneskerettighedsorganisation Btselem og Amnesty har dokumenteret, at tortur bruges systematisk overfor palæstinensiske fanger i israelske fængsler.

Akurat som det er almindeligt i tyrkiske fængsler overfor kurdiske fanger, i Zimbabwe mod Mugabes modstandere og i mange andre lande med undertrykkende regeringer.

Støtter stadig tortur

Og støtten til tortur er ikke et overstået kapitel for Gillon, selvom den israelske regering forsøger at fremstille ham som fredens mand. I et interview i Jyllands-Posten i forbindelse med hans udnævnelse til ambassadør, udtalte Gillon, at tortur – ‘moderat fysisk pres’ som det hedder i israelsk sprogbrug – burde være tilladt overfor fængslede palæstinensere.

Stille accept

Hverken Lykketoft eller Nyrup vil gøre noget for at forhindre, at torturbødlen Gillon, under dække af diplomatisk immunitet, bor og arbejder som diplomat her i landet. Lykketoft siger, at han ikke vil være med til at indlede en undersøgelse mod Gillon, som bl.a. Amnesty International har krævet.

Lykketofts undskyldning er, at anvendelse af tortur har været skiftende israelske regerings politik og derfor ikke noget, Gillon personligt kan stilles til ansvar for.

Det må så betyde, at Lykketoft vil anholde og indlede undersøgelser mod Sharon, Peres og andre israelere, der har siddet i regering eller haft ledende poster i det israelske militærstyre i de besatte områder, hvis de kommer til Danmark.Det sker dog næppe, Lykketoft snor sig uden om.

Pinlig kurs

Den danske regering kunne have gået i spidsen for at sætte en ny international standard ved at melde ud, at hverken torturbødler eller krigsforbrydere kan krybe i skjul under diplomatisk immunitet. Så på trods af, at Lykketoft på det seneste har skærpet kritikken af Israel, står han og de andre EU-lande af, når der skal handles.

Tortur i Danmark

Og det er ikke kun i diktaturstater, at tortur bruges. Amnesty har i flere rapporter peget på, at brugen af isolationsfængsel her i Danmark i op til flere uger og måneder er at sidestille med tortur. Indtil videre har det ikke bekymret en dansk regering.

Kampen mod alle former for tortur er kampen mod undertrykkelse, og derfor er det afgørende, at demonstrationerne mod Gillon bliver store, både når han indsættes som ambassadør den 15. august, og hvis han skulle finde på at dukke op til åbningen af Århus festuge den 31. august.

Ingen immunitet – hverken til toturbødler som Gillon eller krigsforbrydere som Sharon.

Demonstrationer mod tortur

København:
Onsdag den 15. aug. Start fra Helerup Station kl. 15, hvorefter man går til den israelske ambassade. Arrangør: IDFAD
... også onsdag den 15. aug. kl. 17-18:
Demonstration foran den israelske ambassade, Lundevangen 4, Hellerup.
Arrangør: Palæstina-initiativet

Århus:
Onsdag den 15. aug. kl. 17 på Rådhuspladsen
Arrangør: Palæstinakomiteen

Kommer Gillon til åbningen af Århus Festuge den 31. aug., bliver der demonstrationer. Ring til ISU på 86193024 for at høre nælrmere.

Se også:
SAA 195: Israel optrapper krigen
SAA 195: Socialistisk Arbejderavis mener: Stop Israels krig
SAA 195: Stop Israels krig

Flere artikler fra nr. 195

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
Israel

Se flere artikler af forfatter:
Margit Johansen

Siden er vist 1870 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside