Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 196 – September 2001 – side 8

Nyrups og Blairs tredje vej

Afsporer kampen mod markedet

Jørn Andersen

“Den tredje vej” er Blairs, Clintons, Schröders og Nyrups politiske filosofi. Den skulle være et alternativ såvel den rå markedskapitalisme á la Thatcher og Reagan som “stats-socialismen” i både den socialdemokratiske og den stalinistiske udgave.

I Danmark er der nok kun få, der forbinder Nyrup & Co. med begrebet “filosofi”. Men begreber som “pligt før ret”, “verdenssamfundet”, Lykketofts “praktisk humanisme og solidariet” – det er altsammen en del af moderne socialdemokratisk (eller centrum-venstre) filosofi.

Alex Callinicos’ lille bog om “Den tredje vej” sætter lup på den mere teoretiske tankegang, der ligger bag: Ideen om at globalisering nedbryder alle magtstrukturer. Ideen om at vi lever i en ny “post-kapitalistisk” økonomi. Ideen om, at IT-revolutionen er den største forandring siden den industrielle revolution.

Callinicos nøjes ikke med at angribe de ofte usammenhængende argumenter fra Blair & Co., men tager fat i de intellektuelle, som underbygger fx ideen om IT-revolution, globalisering osv.

Dette giver især starten af bogen et lidt tungt præg. Men det giver også bogen en dybde, den ikke kunne have fået ved blot at skyde på Blair & Co.

Sidste del af bogen er et sandt arsenal af argumenter om, hvordan “Den tredje vej” i praksis ikke udgør noget alternativ til “den rå markeds-kapitalisme”. Ofte er den med til at undergrave selv liberale begreber om individets ret, og især solidariske begreber om lige ret for alle.

Bogen slutter med en vision om et ægte alternativ til markedets tyranni samt “Ni anti-kapitalistiske teser”, der rammer godt ind i den aktuelle debat i Attac.

Alex Callinicos:
Against The Third Way
152 s. (kr. 170,- hos Internationale Socialisters Forlag – modstand.org)

Flere artikler fra nr. 196

Flere numre fra 2001

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 1615 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside