Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 199 – December 2001 – side 5

ANC-regeringen i modvind

Kamp mod markedsøkonomien

Trevor Ngwane blev i 1995 valgt ind i Sowetos lokalregering for ANC, men blev 4 år senere smidt ud af ANC, fordi han talte imod ANCs planer om at privatisere offentlige ydelser som elektricitet, vand og parker

Her bringer vi uddrag fra et interview, som blev lavet med Trevor Ngwane, da han for nylig var i London.

Sydafrika er givet i hænderne på den globale kapitalisme. ANC-regeringen har besluttet at kapitalisme og kampen for mere profit i de private virksomheder har 1. prioritet. Det er nu den Gud de tjener.

Regeringen fjerner nu alle de forhindringer, der kan stoppe privatiseringer. Lokalregeringernes service ydelser som f.eks. vand forsyning er ved at blive givet over til private virksomheder.

Apartheid baseret på race er fjernet i Sydafrika, men vi har stadig apartheid baseret på klasse.

Da ANC første gang blev valgt var dets centrale politik baseret på ‘Genopbygning og udviklingsprogrammer’, men allerede i løbet af 2 år blev disse programmer droppet og vi fik i stedet ‘Vækst, arbejde og redistribution’ – et program, som helt åbent baserer sig på en markedsorienteret udvikling, hvilket betyder udvikling for de rige.

Den mest betydningsfulde modstand mod privatisering var den generalstrejke sidst i august, som fagforeningen Cosatu indkaldte til, støttet af  andre fagforeninger. 5 millioner arbejdere deltog.

Der er også lokale kampagner som f.eks. Anti-privatiserings Forums, som jeg selv er involveret i.

F.eks. er el-priserne gået op med 400% i forbindelse med lanceringen af privatiseringerne, og alene elektricitetsvirkssomheden Eskom afbryder forbindelsen til omkring 20.000 i Soweto om måneden, fordi de ikke kan betale. Når forbindelsen er afbrudt, går Soweto Electricity Crisis Comitee ind og genetablerer el-forbindelsen. Det er selvfølgelig ulovligt, men det er bedre at bryde loven end at nedbryde de fattige.

Flere artikler fra nr. 199

Flere numre fra 2001

Se flere artikler om emnet:
Sydafrika

Siden er vist 1678 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside