Socialistisk Arbejderavis
Nr. 199 – December 2001 – side 8
Julen – en indvandret tradition
Anders Schou
Den sidste tid har vist, at folk kan slippe godt fra de mest upopulære holdninger, hvis blot de samtidig tilsviner udlandet og udlændinge.
Den lutheranske fundamentalist Søren Krarup hader børns, kvinders, ja alle menneskers rettigheder. Men han hader også etniske minoriteters ditto, så nu sidder han i folketinget sammen med sin lige så afskyelige fætter.
Anders Fogh Rasmussen har skrevet en bog, hvor han argumenterer for, at velfærdssamfundet skal smadres, så jungleloven kan vokse frit blandt mennesker. Og i en tid, hvor alle kræver mere velfærd, kan manden blot erklære, at det mener han skam ikke længere. For i næste åndedrag angriber han mennesker med udenlandsk baggrund, så nu er hulemanden statsminister.
Julen smed danske traditioner ud
Som inkarneret julehader har jeg selv en upopulær sag, selv blandt socialister, som ofte kalder den kommercielle, pseudo-religiøse jul med dens normtvang og skuffede forventninger for “hyggelig”.
Og desperationen vokser i takt med samfundets, familiens og alle andres sociale pres, som ubønhørligt vil bænke én omkring julebordet med en fjollet, rød filthat fra Fætter BR på hovedet.
Tiden er derfor inde til at påpege, at julen simpelthen er udansk og strider mod danskernes oprindelige kulturelle værdier.
For det første er julen jo en kristen højtid, og kristendommen er en religion af mellemøstlig oprindelse, som blev bragt hertil af sydlandske udlændinge, som syntes folk skulle fejre deres gudesøns fødsel.
Før den tid fejrede mennesker her i området, at dagene bliver længere ved at drikke og hore, men de udenlandske skikke har nu forvist disse oprindelige aktiviteter fra den egentlige højtid.
I stedet er de blot et lidt besynderligt november-december forspil til, at folk samles i familiens skød og i forbløffende stort tal går i kirke.
Juletræet er også en udenlandsk opfindelse. Ideen med at hugge et grantræ over og placere det indendørs kom fra Tyskland og vant indpas hos rige danskere i sidste halvdel af 1800-tallet.
Skikken med gaver under træet kom senere – men også sydfra.
Disse udenlandske skikke bærer altså ansvaret for, at danske hjem flyder med grannåle sidst i december og er i overhængende brandfare, fordi vi jo også skal sætte ild til træet.
Og udlandet har ansvaret for, at stormagasinernes kontokort er overtrukket, netop som januarudsalget tilbyder de nyligt indkøbte julegaver til halv pris.
Julemanden er også importeret fra udlandet – nemlig USA. Der var tidligere en kristen helgen Sankt Nikolaus, som passede på børnene året rundt.
Men ideen om en fed gamling, med hvidt skæg, rød dragt og kane, som bor på Grønland og giver børnene julegaver, stammer fra Coca-Cola.
Firmaet lancerede julemanden i en reklamekampagne i første halvdel af 1900-tallet, og i dag fylder han uskyldige danske børns bevidsthed. Julemandens indtog gjorde nisserne til hans hjælpere, men i oprindelig dansk tradition havde de intet med julen at gøre.
Nisserne var små skræmmende overnaturlige væsner, som hærgede hele året, men det har den udenlandske indflydelse også fået lavet om på.
Julemaden er heller ikke dansk, kalkunen er fra England. Mens gås og and stammer fra Tyskland.
Der eksisterer altså ingen traditionel dansk jul. Julen er en udenlandsk opfindelse – det skulle vel være nok til at få den afskaffet.
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe