Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 202 – Marts 2002 – side 2

Danske soldater døde for en dårlig sag

Jørn Andersen

I starten af marts døde 3 danske og et antal tyske soldater ved en ulykke i Afghanistans hovedstad, Kabul, hvor også en del blev alvorligt såret. Ulykken skete, mens de var ved at rydde miner.

Denne minerydningsopgave er blevet gjort så humanitær, at alle folketingets partier har stemt for udstationeringen af de danske soldater. I virkeligheden udgør den blot en del af den USA-ledede aktion i Afghanistan.

Ganske vist er Afghanistan så fyldt med miner, at vi kun kan dele ønsket om, at de bliver fjernet. Det samme kan imidlertid siges om en række andre lande (fx på Balkan og i en række afrikanske lande). Grunden til, at det præcist blev Afghanistan soldaterne blev udsendt til, er, at de skulle gøre det muligt for den USA-ledede invasionsstyrke at bevæge sig rundt.

Efter soldaternes død har en del aviser kørt en usmagelig, nationalistisk heltedyrkelse. Vi vil gerne kondolere de dræbtes familier. Men heltedyrkelsen betyder blot, at endnu flere soldater vil blive sendt af sted og risikere samme skæbne.

At det er formålet ses bl.a. af at krigsminister Jensby netop har udtalt, at han ønsker antallet af danske soldater i udlandet sat op fra 1.000 til 2.000.

I stedet for heltedyrkelse og nationalisme burde soldaternes død få medierne til at stille spørgsmålstegn ved, hvorfor fx danske, tyske, franske NATO-soldater skal sprede død og ødelæggelse i Afghanistan.

Medierne har på usmageligste vis fyldt spalterne med farvebilleder af sørgende efterladte danske familier. Men kun få af dem har bekymret sig om de omkring 8.000 uskyldigt dræbte i Afghanistan og de mange, der dør hver eneste dag af sult og sygdomme som følge af krigen.

På samme måde er der rapporteret detaljeret om genopbygningsplaner – men knapt et ord om, at kun en brøkdel af den lovede støtte nogensinde vil nå frem.

Soldaterne døde desværre i tjeneste for amerikansk imperialisme. En massiv anti-krigsbevægelse kan forhindre, at det sker igen – for unge i såvel Europa som Mellemøsten.

Billedtekst: Danske soldater er udsendt til Afghanistan for at sikre USA's tilstedeværelse i området

Se også:
SAA 202: Krig uden ende? (uforkortet)

Flere artikler fra nr. 202

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Afghanistan-krig 2001-?

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 3585 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside