Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 203 – Maj 2002 – side 3

Socialistisk Arbejderavis mener

Læg pres på regeringen, send Gillon hjem og .. Boykot Israel. Stop Sharon.

April har været gruens måned, med Israels invasion af stort set hele det palæstinensiske selvstyreområde, massakren i flygtningelejren Jenin, og omfattende forfølgelse, arrestation og nedslagtning af palæstinensere. Sharon har uhindret kunne udøve sin krig mod palæstinenserne, i tryg forvisning om, at hverken USA, FN eller EU ville bryde ind.

I al den tid Jenin var forseglet, var omverdenens svar til Sharon – trods informationer om en pågående massakre – forsigtige og uforpligtende opfordringer til at trække sig tilbage. Først nu, efter at Israel så småt har trukket sig tilbage fra nogen af de områder de har jævnet med jorden – såsom Jenin –, ser EU, USA og Danmark sig nødsaget til, i det mindste at kræve en undersøgelse af, hvad der egentlig skete.

Hykleriet stinker langt væk, når udenrigsminister Per Stig Møller ønsker at opstille Danmark som et foregangsland i at kræve en uvildig efterforskning af Israels ‘militære aktion’ i Jenin. Danmark, som traditionelt har ligget i røven på USA, og som i særdeleshed gør det nu, med Fogh-regeringen ved magten.

Stemningen vendt

Israels krig, terror og myrderier mod det palæstinensiske folk har desværre været det, der skulle til for at sætte palæstinensernes kamp mod undertrykkelsen på dagsordenen. I såvel Mellemøsten som i Europa er modstanden mod Israel – og kritikken af USA – vokset. Trods magthavernes evindelige forsøg på at lægge skylden over på palæstinenserne, er stemningen nu vendt og støtten til palæstinenserne er stor.

Desværre er modstanden mod Israels krig også kommet til udtryk i anti-semitiske udfald og overfald, både i Danmark og andre steder i Europa. Som socialister fordømmer vi anti-semitisme og arbejder gerne sammen med de jøder, der er kritiske overfor den ekstreme zionisme, som Sharon m.fl. står for. Zionismen er netop med til at puste til anti-semitismen, idet den trækker en klar skillelinie mellem jøder og ikke-jøder og erklærer, at alle ikke-jøder potentielt er anti-semitter.

Solidaritetsarbejde

Men heldigvis er det kun forholdsvis små grupper, der ikke kan skelne mellem almindelige jøder og ekstreme zionister, og i lande som Frankrig, Italien, Holland og Storbritannien, hvor klassekampen er på et højt niveau, står solidaritetsarbejdet med palæstinenserne stærkt. I Sverige har der været store demonstrationer, og i Norge har det landsdækkende LO sluttet op om Boykot Israel-kampagnen.

Herhjemme har vi set omfattende og talrige demonstrationer, solidaritetsarrangementer og happenings. I København, Odense og Århus har der været demonstrationer nærmest ugentligt siden Israel intensiverede angrebene på palæstinenserne. Tusinder af mennesker har været på gaderne i solidaritet med palæstinenserne, og Boykot Israel-kampagnen, der i skrivende stund har kørt i en uges tid, vinder også stor opbakning. Både SiD og LO-Århus tilslutter sig også kampagnen, og i Århus er en fagforenings-demonstration til støtte for palæstinenserne på bedding.

Fredsvagterne

Frustrationen over Israels massive overgreb har ført til, at en gruppe mennesker er taget til de palæstinensiske områder som fredsvagter, bl.a. for at beskytte forsyning af nødhjælp og eskortere ambulancer og hjælpearbejdere gennem de israelske vejspærringer. Tilslutningen til fredsvagtarbejdet viser meget tydeligt det ryk der er sket herhjemme, og det viser at frustrationen er stor, over den danske regerings – og EU’s – venden ryggen til Israels overgreb. Al ære til fredsvagterne, og det arbejde de gør, både rent konkret for dem de hjælper, men også ved at sende førstehåndsinformation om begivenhederne og overgrebene hjem til os. Det kan styrke dokumentationen og argumentationen i solidaritetsarbejdet.

Men skal vi for alvor kunne gøre en forskel, er det afgørende at vi gennem solidaritetsarbejdet herhjemme fortsætter presset på regeringen, så den tvinges til at gennemføre reelle, mærkbare økonomiske og politiske sanktioner overfor besættelsesmagten Israel og kræve Ariel Sharon for krigsforbryderdomstolen. Regeringen skal også presses til at sende økonomisk støtte og nødhjælp til palæstinenserne. Presset skabes for alvor af aktivitet, der inddrager massevis af mennesker.

Pres på Fogh

Presset på regeringen er da også efterhånden så stort, at den er tvunget til at bløde noget op på den pro-israelske holdning, men vi kan ikke forvente at Per Stig Møller og Anders Fogh nu fører presset på Israel videre af sig selv. Danske virksomheder fortsætter med at eksportere våbenudstyr til Israel via amerikansk våbenproduktion, og andre virksomheder importerer ulovligt israelske varer fra bosættelserne i de besatte områder uden at regeringen bryder ind; tortur-bødlen Gillon sidder stadigvæk i landet med diplomatstatus, og Danmark har ikke villet kræve hverken politiske eller økonomiske sanktioner mod Israel.

Politiets brutale fremfærd mod demonstrationerne i forbindelse med landskampen mellem Israel og Danmark viser også tydeligt at magthavernes vilje til at støtte palæstinenserne ligger på et meget lille sted.

Bliv aktiv

Solidaritetsarbejdet har taget et kvalitativt skridt fremad, idet det er lykkedes at lave arrangementer og kampagner der involverer og omfatter både palæstinensere, danskere fra solidaritetsorganisationer, venstrefløjen og fagbevægelsen. På samme måde som danske Falck-reddere officielt har fordømt, at israelske soldater beskyder ambulancer, der kører med døde og sårede.

Og sådan skal vi fortsætte. Tag diskussionen op i din lokale fagforening, på din arbejdsplads, i din klasse og blandt dine venner. Gå aktivt ind i solidaritetsarbejdet, og udbred Boykot Israel kampagnen.

(Læs artikler side 4, 10 og bagsiden)

Se også:
SAA 203: Sharons zionistiske ideologi: “Vi skal slå så mange arabere ihjel som muligt”
SAA 203: Boykot israelske varer – bliv aktiv i boykotkampagnen!
SAA 203: Vrede mod Israels etniske udrensninger

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 203

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
Israel
Palæstina

Siden er vist 2793 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside