Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 203 – Maj 2002 – side 6

Demonstrationerne mod VK-regeringen

Demonstrationerne mod VK-regeringens asociale finanslov d. 20. marts var massive. I alle større byer var der demonstrationer – fra Ålborg, Århus og Odense til København.

Mobiliseringen i København var markant størst. Her var 20.000 mennesker samlet, i den omfattende stjernedemonstration.

Indvandrerorganisationer, fagforeninger, miljø-, u-lands- og bistandsorganisationer, kunstnere og studerende ankom i fem forskellige fordemonstrationer.

Fra Københavns Universitet (KUA) gik 1000 studerende i fælles demonstration til Rådhuspladsen.

“Venstre er ikke en sygdom, der går over af sig selv”

Skuespiller Jesper Christensen, under demonstrationen den 20. marts.

Mette Grimstrup, koordinator for mobiliseringen på Humaniora, KUA, siger til Socialistisk Arbejderavis om mobiliseringen:

“Vi startede med at indkalde til et møde i Fælles Studenter Rådet (FSR), og inden da havde vi fået tillidsmændene fra TAP’erne og VIP’erne til at bakke op om at vi skulle demonstrere. Til mødet kom der omkring 20 fra de forskellige fakulteter, det var dem, som så blev kernen i mobiliseringen."

Nemt at mobilisere

"Egentlig gjorde vi meget lidt," fortæller Mette Grimstrup.

“Men det, at vi var nogle stykker, der tog initiativet til mødet var nok – derefter tog folk selv teten. Der blev taget løbesedler med ud til fakulteterne, og der, hvor der ikke var nogen der mobiliserede, besøgte vi deres kantiner og rejste diskussionen.

Mange blev lynhurtigt involveret, og der blev lavet bannere og delt løbesedler ud, og diskuteret. Så det kan lade sig gøre at mobilisere selv på KUA – man skal bare være nogen stykker der tager initiativet. Lige nu sker der desværre ikke så meget derude – der er ved at gå eksamen i det, men vi er klar igen til næste finanslov."

Også fra Roskilde havde de studerende mobiliseret. Socialistisk Arbejderavis har talt med Camilla Gregersen, studerende på Roskilde Universitetscenter (RUC), og uddannelsespolitisk ordfører i Danske Studenters Fællesråd:

“Det er meget længe siden, der har været så stor en demonstration, og hvor så mange på tværs af elevbevægelsen har deltaget – lige inden demonstrationen gik de sygeplejestuderende og ingeniørstuderende også med i initiativet, så vores organisering vokser".

Det har nyttet

“Og de studerende har fået en positiv opfattelse af at være med d. 20. marts," mener Camilla Gregersen.

“Vi var mange og der var god stemning – og så har demonstrationerne nyttet. Vi viste, at vi har vores studerende i ryggen og det gør os meget stærkere ved forhandlingsbordet. Når Anders Fogh efter den 20. marts har snakket om prioriteringer har han nævnt uddannelse og forskning som det første – vores demonstration fik altså sat dagsordenen.

Hvad der sker nu er svært at sige, regeringen og Dansk Industri ønsker kraftige ændringer af uddannelsen, men de holder kortene tæt ind til kroppen, men vi må fortsætte vores arbejde og udvide vores netværk så vi er klar når de prøver at gennemføre nye forringelser."

”Regeringen tror, den kan afskaffe al opposition. Den fællesdemonstration, der i dag finder sted, fortæller en anden historie. Det er starten på en ny opposition, der siger fra og bygger nyt”.

Hans Jensen, formand for LO, under demonstrationen d. 20. marts

Se også:
SAA 203: Ud med nyliberalismen
SAA 203: Kommentar: Et nyt ’68?
SAA 203: Millioner af arbejdere i strejke mod nyliberalismen

Flere artikler fra nr. 203

Flere numre fra 2002

Siden er vist 2231 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside