Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 205 – August 2002 – side 4

European Social Forum i Firenze den 7.-10. november

“Vi vil have en verden der ikke er styret af nyliberalismen”

Ida H. Jakobsen

Titusinder af fagforeningsaktivister og anti-kapitalister vil mødes til European Social Forum (ESF) i Firenze, Italien, fra den 7.-10. november i år. ESF giver mulighed for at opbygge alternativer til privatisering, racisme og krig, i hele Europa.

World Social Forum i Porto Alegre

Billedet er fra World Social Forum i Porto Alegre, hvor 70.000 anti-kapitalister mødtes tidligere i år for at diskutere alternativer til nyliberalismen.

ESF er den europæiske opfølger til World Social Forum (WSF), der blev afholdt i Porto Alegre, Brasilien, i februar i år.

Kenny Bell, en af deltagerne i WSF i Porto Alegre, og aktiv i mobiliseringen til ESF i Firenze, siger om begivenheden:

“Du skal forestille dig 70.000 mennesker, der mødes i fem dage for at diskutere, debattere og lære af hinanden. Det var, hvad der skete ved WSF tidligere i år. Alle slags mennesker, fra landløse arbejdere fra Brasilien, til fagforeningsaktivister fra Sydkorea og lokale græsrodsaktivister fra Soweto, deltog. 4000 organisationer var repræsenteret. Alle troede på, at en anden verden er mulig. Det var en sand fejring af den voksende globale bevægelse. Der var hundreder af workshops, møder og seminarer. Der deltog ledende aktivister, intellektuelle ledere og politiske organisationer. Som hovedtema i diskussionerne var spørgsmålet om demokrati, om hvordan vi skaber en demokratisk offentlig sektor, og om hvordan vi opbygger en demokratisk bevægelse. Hele begivenheden var et stort eksperiment i deltagende demokrati.”

Sociale bevægelser

Den italienske arbejdsgruppe for ESF skriver i deres udtalelse fra juni måned:

“Vi er sociale bevægelser, netværk og organisationer fra civilsamfundet i Øst- og Vesteuropa. Vi mener, at en anden verden er nødvendig – en verden, der ikke er styret af nyliberalismens love, af krigens logik, af intolerance og racisme, af social udstødning og af den forrykte brug af ressourcer, der fører til omfattende fattigdom”.

ESF vil være delt op i tre hovedemner: liberalisme, krig og fred, og rettigheder og demokrati. Under disse blokke lægges der op til en række underemner, behandlet i workshops, møder og debatter. Her kan bl.a. nævnes emner som: privatisering og de-regulering af den offentlige sektor, EU’s rolle i forhold til udvikling og fattigdom, den nye verdensorden og krig, Europas rolle i konkrete konflikter, som i Palæstina, Kashmir og Colombia, nationalisme, racisme og det yderste højre. Og dette er blot et lille udvalg af de møde-emner, der vil være.

Du kan læse mere om de organisatoriske og politiske forberedelser af ESF på: www.fse-esf.org, og hente inspiration til mobiliseringen herhjemme fra.

Fokus på formandsskab

Det politiske og aktivistiske i Danmark i efteråret vil hovedsageligt være de aktiviteter, der foregår i forbindelse med EU-formandskabet.

Men det vil kunne give et kvalitativt løft til bevægelsen herhjemme, hvis vi sender ‘delegationer’ fra ATTAC, de Sociale Fora, fag- og studenterbevægelsen til ESF i Firenze. Der vil være vigtig inspiration og nye erfaringer, der kan bringes tilbage til bevægelsen herhjemme, og vi kan bringe mobiliseringen til de store demonstrationer i december op på et internationalt plan ved at rejse spørgsmålet til ESF.

Socialistisk Arbejderavis kan derfor tilslutte sig denne opfordring fra Christian de Vito, aktivist i Firenze Sociale Forum:

“Vi står sammen”

“Vi står sammen imod kapitalismen – for et andet samfund. De prøvede at standse os i Seattle, i Nice, i Gøteborg og i Genova, men vi fortsætter med at opbygge vores fremtid. Næste stop er Firenze, november 2002. En ny bevægelse ryster vores verden, vores kontinenter og vores byer. Efter Genova blomstrede et titals sociale fora op i alle dele af Italien, og landsdækkende demonstrationer mod krig, mod racistiske indvandrerlove, mod angreb på arbejderklassens rettigheder, mobiliserede hundredtusinder af mennesker. Det er tid til at opbygge en anden verden. Vi ses i Firenze i november!”

Flere artikler fra nr. 205

Flere numre fra 2002

Se flere artikler af forfatter:
Ida H. Jakobsen

Siden er vist 2225 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside