Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 205 – August 2002 – side 10

Novo Nordisk

Vi vil ha’ penge – ikke raske mennesker

Medicinalindustriens indtjening bliver gang på gang sat over menneskers helbred. Seneste eksempel er Novo Nordisk, der kynisk har misbrugt mennesker som forsøgsdyr med et nyt stof mod sukkersyge.

Allerede i februar viste forsøg med rotter, at der blev konstateret kræftforekomster, men først i slutningen af juli blev de menneskelige forsøg stoppet.

Problemet for Novo Nordisk er, at de havde store forretningsmæssige forventninger til det nye produkt, og meldingen om, at man stoppede udviklingen af dette nye produkt, førte straks til massive kursfald på børsen.

Det danske KFX-indeks over de vigtigste aktier oplevede sit tredjestørste fald nogensinde som følge af skandalen med Novo Nordisk, og  det har været med til at dræne de danske pensionskasser, så de har problemer med at leve op til lovgivningens krav om kapitalindestående.

2.500 patienter i 32 lande, hvor i blandt 42 danskere, nåede at blive indraget i medicin-forsøget uvidende om kræftrisikoen.

Forsøg med mennesker skal først godkendes af den videnskabsetiske komité. Men komiteen tager store hensyn til medicinproducenternes indtjening. Komitéens næstformand, professor Ole Færgeman, siger til Politiken:

“Det vil altid være en afvejning, hvor længe man skal lave forsøg med dyr, før man går over til mennesker. Hvis man for eksempel skal afprøve et middel på dyr i tre år, før man kan gå videre til mennesker, risikerer man, at det bliver så kostbart for industrien, at den ikke er interesseret i at udvikle nye lægemidler.”

Sandelig en fin etik, der sætter industriens indtjening over menneskers helbred.

Flere artikler fra nr. 205

Flere numre fra 2002

Siden er vist 1462 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside