Socialistisk Arbejderavis
Nr. 205 – August 2002 – side 11
Den amerikanske finansskandale: Et system der bygger på fup og svindel
Peter Iversen
Erhvervsskandalerne i USA vil ingen ende tage. Det ene store firma efter det andet bliver taget i at havet svindlet med regn-skaberme. Enron-skandalen har vist sig ikke at være en enlig svale, men en blandt mange andre. Det er store og anerkendte firmaer, der er taget med bukserne nede.
Virksomhederne er aktivt blevet vejledt af revisionsfirmaer og banker i, hvordan de kunne pynte på regn-skaberne. Og der er ikke kun tale om små sminkninger, men også om at forvandle store underskud til klækkelige overskud.
Disse svindlerier med regnskaberne har før afsløringerne fået aktionærer til at investere i de nu skandaleramte selskaber. Lokket af de sidste ti års himmelflugt i aktiekurserne har mange amerikanere tillidsfuldt sat deres personlige opsparinger i aktier. Aktiekurserne var indtil for halvandet år siden kunstigt blevet oppustet som en sæbeboble uden meget andet indhold end varm luft. Ingen troede, at det kunne gå galt, fordi kurserne bare blev ved med at stige og stige, hvad der virkede selv-forstærkende på investorerne, så kurserne steg endnu mere.
Nu er det vendt. Sæbeboblen er punkteret og kurserne falder. Er-hvervsskandalerne har skabt stor mistro og får folk til at sælge deres aktier og redde, hvad reddes kan, inden aktierne bliver helt værdiløse. Da USA’s næststørste telekoncern WorldCom blev afsløret i groft at have svindlet, faldt deres aktier med 93% på en enkelt dag.
Når selskaberne griber til svindel, så skyldes det to ting. Dels er der tale om, at deres øverste ledere scorer store personlige profitter ved at aktiekurserne stiger kunstigt. Mange lederes løn har været knyttet direkte eller indirekte an til aktiekursen i deres firma. Så når det ikke gik så godt i deres firma, har de haft en personlig interesse i, at regnskaberne blev sminket.
Den anden grund til den udbredte svindel er, at det er begyndt at blive svært for mange af de store amerikanske firmaer at holde deres indtjening oppe. Den kapitalistiske konkurrence er hård. Det har ført til opkøb og fusionering i et hastigt tempo og en indædt kamp for den enkelte virksomhed om at overleve. I denne skarpe konkurrence har det været fristende at pynte på tallene, så ens virksomhed stod stærkere på finansieringsmarkedet.
Profitten falder
Når det kniber med indtjeningen, så skyldes det problemer med at holde profitraten oppe. Virksomhederne er ikke i stand til at få så store overskud på deres produktions-aktiviteter i forhold til deres investeringer som for bare få år siden. Amerikanske arbejdere er gennem de sidste 15 år blevet presset på lønnen, og arbejdstiden er reelt blevet udvidet, så de amerikanske virksomheder fik en øget indtjening i løbet af 90’erne.
Men der har været grænser for, hvor meget virksomhederne har kunnet presse arbejderne, og profitraterne har aldrig nået niveauet fra før krisen i 1973 og frem.
Derfor er det ikke sådan – som bl.a. Alan Greenspan, chef for den amerikanske Federal Reserve påstår – at den amerikanske økonomi grundlæggende er sund og stabil. De store erhvervsskandaler afslører, at det grundlæggende ser alvorligere ud for den amerikanske økonomi, end en umiddelbar beskuelse skulle antyde. Det kniber alvorligt for virksomhederne at tjene penge, langt værre end de officielle regnskaber har vist.
De store drop i aktiekurserne vil givetvis også føre til en opbremsning i USA’s økonomi. Når folk mister deres opsparinger, kommer det til at gå ud over forbruget på længere sigt. Umiddelbart er det endnu ikke slået igennem i de amerikanske statistikker, men det kommer til at ske som følge af, at investeringer for mange milliarder dollars er forsvundet ud i den blå luft. Samtidigt gør børskrisen det svært for firmaerne at hente ny kapital på børserne.
Det har nærmest været komisk at se, hvordan præsident Bush har optrådt i forbindelse med erhvervs-skandalerne. For det viser sig, at Bush for år tilbage, da han selv var direktør i et energifirma, har begået nogle af de samme numre, som han nu kalder for uetiske. Samtidig er hans vicepræsident indblandet i en anden erhvervsskandale i det firma, han var chef for. Der er en stank af økonomisk råddenskab omkring Bush og hans regering, så det er ikke så sært, at præsidenten ikke formår at tale kurserne op igen.
Billedtekst:
Uha, det kan give børsmæglerne sved på panden når aktierne styrtdykker i kølvandet på afsløringerne af svindel i store amerikanske virksomheder. Selv præsident Bush er blevet personligt inddraget i de store erhversskandaler
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe