Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 206 – September 2002 – side 4

GATS – en katastrofe

Klaus B. Jensen

Da VK-regeringen, i forbindelse med finansloven for 2002, fremlagde sit udspil for uddannelsesområdet skete det under overskriften: “Bedre Uddannelser”. Samtidigt lagde regeringen ud med at spare 1,2 milliarder på uddannelses-området.

Det kan være svært at se logikken. Men planen skal ses i sammenhæng med at VK ønsker mere privatisering af uddannel-sessystemet.

Uddannelse er et af de store områder i verdenshandelsorganisationen WTO’s GATS-aftale (Generel Agreement on Trades in Services).

Intentionen med GATS er, at private firmaer og investorer skal have fri adgang til en lang række serviceydelser, alt lige fra sundhedsvæsen og miljøstyring, til uddannelse og børne-pasning. Derfor er privatisering af det danske uddannelsessystem et sandsynligt fremtidigt scenario.

I WTO forventer man, at kunne tjene trillioner af dollars på at udbyde uddannelse. Et svimlende højt tal, idet en trillion dollars svarer, rundt regnet, til 184 storebæltsbroer.

Konsekvenser

Privatisering vil få katastrofale følger for uddannelsessystemet.

Først og fremmest er det nærmest en selvfølge, at der indføres brugerbetaling på de enkelte uddannelser. Et tiltag, der vil afskære en stor del af befolkningen fra at få en uddannelse, og dermed skabe endnu større klasseskæl i samfundet.

Ud over det kan man frygte, at de studerende, der har mulighed for at betale mest, får de bedste faciliteter, at humanistiske og andre mindre umiddelbart profitskabende uddannelser og forskningsområder vil blive nedprioriteret, at forskning bliver dikteret udfra erhvervsmæssige interesser og sidst, men ikke mindst, at de studerendes og undervisernes demokratiske indflydelse forringes væsentligt.

For de studerende gælder det derfor om at bekæmpe GATS og arbejde for et uddannelses-system, der ikke kun er for de få – men for alle.

Se også:
SAA 206: Fogh-regeringens ideologiske felttog: Nyliberal uddannelsespolitik
SAA 206: Education is not for sale – modstanden ulmer!

Flere artikler fra nr. 206

Flere numre fra 2002

Se flere artikler om emnet:
IMF, VB, WTO, G8

Se flere artikler af forfatter:
Klaus B. Jensen

Siden er vist 2527 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside