Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 208 – November 2002 – side 11

Boganmeldelse

Ingen løsninger

Ole Andersen

Debatten om flygtninge og indvandrere har i flere år været præget af en mere og mere rå og diskriminerende tone, især overfor muslimer.

Seriøsiteten i den meget følelsesladede og unuancerede debat kan være svær at få øje på. Højrefløjen har fået lov til at tage teten i indvandringsdebatten, mens store dele af venstrefløjen holder lav profil uden at svare ordentligt igen. At venstrefløjen er så defensiv skyldes forhåbentlig ikke at den er enig med Kåre Bluitgen, selv om det kan lyde sådan indimellem.

“Angsten for at blive kaldt fremmedfjendsk sidder så dybt i de fleste af os, at vi lukker øjnene for de mest forfærdelige ting,” skriver forfatteren, journalisten og skolemanden Kåre Bluitgen i sin bog med den tvetydige titel “Til gavn for de sorte”, og med den kryptiske undertitel “Om tilslørede øjne i den danske indvandredebat”. Kåre Bluitgen beskriver, med baggrund i egne erfaringer som skolemand og beboer på Nørrebro, problemer og konflikter mellem “gamle danskere” og “ny danskere”, især dem med muslimsk baggrund.

Stille krav

Der er ikke noget nyt i historier om problemer med muslimer, men det, der kendetegner denne bog er, at den på linie med flere andre bøger, der er kommet siden 11. september sidste år, er skrevet af en forfatter, der betegner sig selv som værende venstreorienteret (tidl. VS), og samtidig er pointen, at venstrefløjen i misforstået godhed overfor indvandrere, og i angst for at blive stemplet som racist, ikke stiller krav til ‘de fremmede’ (læs: muslimer) og ikke angriber islams reaktionære indhold.

Omskæringer, tvangsægteskaber, tørklæder og kvindeundertrykkelse angribes ikke af venstrefløjen, påstår han, men forsvares som kulturelle og dermed legitime forskelle mellem dansk og muslimsk kultur.

Diskriminerende

Det er nok svært at undgå, at der opstår problemer, når mennesker flytter til Danmark fra samfund med meget anderledes værdier og normer. Men gruppen af flygtninge og indvandrere, og gruppen af muslimer er så uensartet, at den nuværende forsimplede i talesættelse af dem er totalt ubrugelige og i stedet bliver diskriminerende, og giver populister som Pia Kjærsgård helt fri bane for at sige hvad som helst.

Kvindeundertrykkelse eksisterer både i det ‘danske’ samfund (uligeløn, kvinden som sexobjekt, skønhedsidealer m.m.), og blandt flygtninge og indvandrere, fordi det hænger sammen med de grundlæggende samfunds- og magtstrukturer. Det er her bogens store mangler bliver himmelråbende.

Kåre Bluitgen beskriver side op og side ned om problemerne, men løsninger og socialistiske analyser spejder læseren forgæves efter. Der er ingen klassekamp, ingen socialistiske analyser og alternativer til løsning af de problemer, som kapitalismens globale integration giver, når mennesker med forskellige værdigrundlag og levevis skal leve sammen.

Kåre Bluitgen
Til gavn for de sorte – om tilslørede øjne i den danske indvandredebat
Forlaget Centrum

Flere artikler fra nr. 208

Flere numre fra 2002

Se flere artikler af forfatter:
Ole Andersen

Siden er vist 1070 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside