Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 210 – December 2002 – side 11

Filmpremierer i julen

Udenlandsk guf – og dansk bras!

Christina Munk

Der er altid mange film-premierer i julen. Hvad der gør dette år interessant, er at størstedelen af filmene er seværdige.

Dokumentarfilmen Bowling for Columbine omhandler skudepisoden på en skole i Colorado i 1999. To elever skød tolv elever og en lærer. Filmen stiller spørgsmålstegn ved våbenreglerne i USA og ved, hvem der i virkeligheden var ansvarlig for skudepisoden. Filmen er lavet af den amerikanske instruktør og forfatter Michael Moore, som kæmper et brav kamp for at ødelægge myten om Amerika som drømmenes land. Han giver i stedet et billede af et klassesamfund, hvor der er dybe skel mellem rig og fattig.

Filmen Frida er den biografiske beretning om den mexicanske maler Frida Kahlo. Hun er mest kendt via sit ægteskab med kunstneren Diego Rivera. Dette er yderst ufortjent, da Frida Kahlo besad et meget større talent, både menneskeligt og kunstnerisk. Ydermere havde politik en stor plads hos hende. Dels tog hun del i de kampe, der var i Mexico, og dels var hun nær ven med Leon Trotskij. Filmen har premiere 25. december.

Cubansk dissident

Reinaldo Arenas (1947-1990) er navnet på den cubanske forfatter, som filmen Before nigth falls handler om. Hele sit liv måtte han kæmpe mod den cubanske stats strenge censur. Ydermere var han homoseksuel og derfor endnu mere hadet Castros Cuba.

Heldigvis var Reinaldo Arenas i stand til at få sine manuskripter smuglet ud af Cuba og blev på den måde udgivet. Filmen er lavet af maleren/instruktøren Julian Schnabel, der tidligere har lavet filmen Basquiat, der skildrer kunstneren Jean Michel Basquiats liv. Before night falls havde premiere 29. november.

Skidt, Helle...

Julemånedens værste oplevelse er Helle Ryslinges Halalabad blues.

Helle Ryslinge har tidligere lavet forrygende film som Flamberede hjerter, Sirup og Carlo og Esther. Film, hvor hun har afsløret skarp satiriker og stor menneskelig indsigt.

Nu har hun lavet en ny film Halalabad blues, som jeg vil fraråde folk at gå ind og se. Filmen handler om forholdet mellem den danske Kari, som gennem sit arbejde som fotograf møder en tyrkisk grønthandler, og de forelsker sig i et hinanden.

Helle Ryslinge hævder med denne film, at indvandrere er racister, og hvis de ikke kan indordne sig under danske forhold, er de efter hendes mening ikke velkomne.

En film som denne skaber kun mere plads til Dansk Folkepartis ideer.

Problemet er, at Helle Ryslinge på samme måde som Kåre Bluitgen i bogen “Til gavn for de sorte – om tilslørede øjne i den danske indvandredebat” kommer med helt forkert svar og analyser af, hvorfor der er problemer med at integrere indvandrer i det danske samfund – og hvad det er for mekanismer, der gør at flygtninge og indvandrer altid ryger nederst i den sociale og økonomiske rangstige.

Problemet med indvandrerne er en spørgsmål om klasse – og ikke et spørgsmål om kultursammenstød.

Til gengæld er god grund til at bruge et par timer på Cafe Halbe Treppe, som er en ny tysk film, der handler om to ægtepar der lever i en lille by i Østtyskland.

Begge par lever i en rutine præget hverdag, med få glæder. Filmens temaer er venskab, utroskab, og livet i en lille østtysk by.

Filmens instruktør Andreas Dresen har i samarbejde med skuespillerne skabt en naturlig hverdagsagtig stemning ved at improvisere sig frem. Filmen har premiere 13. december.

Billedtekst:
Julemånedens værste film – Halalabad Blues – en værre gang racistisk lort

Flere artikler fra nr. 210

Flere numre fra 2002

Se flere artikler af forfatter:
Christina Munk

Siden er vist 1648 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside