Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 21 – August 1986 – side 2

Sydafrika

Botha vandt slaget

Socialist Worker (UK)

Apartheidregimet i Sydafrika har benyttet sommeren til at skærpe undertrykkelsen af den sorte befolkning. Botha indførte ny undtagelsestilstand dagen inden ti-års dagen for Soweto-oprøret den 16. juni.

Undtagelsestilstanden denne gang er hårdere, og har først og fremmest ramt fagforeningerne med fængsling af næsten 1000 tillidsfolk og fagforeningsansatte.

På trods af stor politi og militær mobilisering, blev generalstrejken 16. juni gennemført. Men alle de sortes organisationer blev taget på sengen. Strejken var mindre omfattende end den enorme 1. maj strejke.

På trods af fængslingerne og undertrykkelsen var der igen strejker 10. juli, endnu et bevis på de muligheder arbejderne har for at smadre apartheid-styret.

Men strejkerne har været kortvarige. Den omfattende bevægelse, som er nødvendig for at presse styret tilbage, har manglet. Regimet har formået at stække modtanden for en periode.

Vi bringer her en reportage, som den engelske avis, Socialist Worker, har fået fra Johannesburg.

Undtagelsestilstanden ser ud til at være effektiv for regimet. Åbne organiseringer i alle led af det sorte modstandsbevægelse er blevet forhindret i at organisere åbenlyst, udgive løbesedler osv. Hundrede af UDF-aktivister er tilbageholdt.

Men dele af storkapitalen i Sydafrika er alligevel misfornøjede med undtagelsestilstand.

Industrilederne har forsøgt at udvikle en slags reformstrategi, som kunne stabilisere forholdene, enten ved at samarbejde med sorte ledere eller ved at gennemføre reformer, som kunne tage brodden af modstandsbevægelsen.

Slut med reform

I løbet af de sidste to år har Botha gennemført både reformer og øget undertrykkelsen. Hans lydhørhed for arbejdsgiverne har holdt ham fra at slå så hårdt til, som han ønskede.

Reformerne var nødvendige for at gøre industri mere rentabel, men nu har han besluttet, at reformerne ikke har givet resultater i form af at smadre modstandsbevægelsen.

Desuden er paranoiaen i det hvide mindretal blevet stadig større med tanke på hvad en sort regering i Sydafrika ville betyde. Jo længere Botha går med reformer, jo længere ud til højre vil flertallet blandt de hvide gå for at bevare deres materiale privileger.

Til en vis grad har Botha formået at tage vinden ud af sejlene på den voksende nazi-organisation, AWB, ved at love de hvide, at han vil forsvare de hvide privilegier. Men i det lange løb har Botha kun været i stand til at slå endnu et søm i sin egen ligkiste.

Det Botha frygter mest af alt er, at han kan komme til at udløse en generalstrejke eller en masseopstand. Det er ikke sket endnu.

I fagforeningerne er tilstanden meget alvorlig. Retten til faste fagforeningskontorer, til at uddele materiale og strejke bliver angrebet. Undtagelsestilstanden kan betyde, at fagforeningsbevægelsen bliver sat år tilbage.

I den brede folkelige bevægelse, som er baseret i bydelene, ser der ud til at ske en lignende proces. Urolighederne har siden indførelsen af undtagelsestilstanden, været meget begrænset.

Jernnæve

Botha’s jernnæve ser ud til at have gjort sit job. Aktivisterne fra UDF, fagforeningerne etc., som har brugt de to sidste år på at opbygge organisationerne, ser ud til at stå over for den hårde opgave at gøre det om igen.

Men den måde fagforeningerne og aktivisterne fra boligkvarterne er blevet angrebet kan kun skabe basis for et endnu større opgør i fremtiden.

Hvornår det sker, er afhængig af hvad aktivisterne er forberedt på at gøre, på hvad de har lært i løbet af de sidste uger og i de sidste to år.

Billedtekst:
Ti-års dagen for Soweto-opstanden blev fejret med undtagelsestilstand og en stor generalstrejke.

Se også:
SAA 21: Reportage fra Johannesburg: Apartheids terrorgreb
SAA 21: IS mener: Hvilken vej til sejr?
SAA 21: Sydafrika: Deres kamp er også vores

Flere artikler fra nr. 21

Flere numre fra 1986

Se flere artikler om emnet:
Sydafrika

Se flere artikler af forfatter:
Socialist Worker (UK)

Siden er vist 1766 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside