Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 21 – August 1986 – side 12

Racismen, der koger

Inge-Lise Bjørn

Et år er gået siden de racistiske overfald på iranske flygtninge i Kalundborg. Den borgerlige presse og statsmagten har benyttet ferien til at give nye bidrag til racismen.

En central skribent på BT har på en hel side i sprøjten stolt erklæret at “Jeg er en racist” – hvis nogen skulle være i tvivl. Derefter fik alle mulige racister lov til at forsvare ham med deres racistiske gift i avisens spalter.

Så kommer harmen frem, når forskellige lokale aviser finder ud af, at flygtninge, der afventer asyl får betalt deres rejse ind til byen.

Først sendes de til afsides fallerede ferie-hoteller og nedlagte kaserner, og så bliver de oveni købet skældt ud, når de vil væk fra ghettoerne.

Politiopbud

I slutningen af juli kom nogle tamilske og libanesiske flygtninge op at slås i Saltholmlejren i Nordsjælland. De blev mødt med en politistyrke på 200 mand!! Hvornår så man sidst et værtshusslagsmål med sådant et politiopbud?

Den borgerlige presse og TV slår det stort op hver gang flygtninge er involveret i de mindste slåskampe. Hensigten er klar – man skal få billedet af, at enhver flygtning er en potentiel forbryder, som skal holdes ude fra dette “dejlige land”.

Langt mindre bliver der gjort for at beskrive de forhold som libanesere, iranere, palæstinensere og tamilerne flygter fra. Ofte ligger det mellem linjerne, at de er “bekvemmelighedsflygtninge”, men hvem flygter frivillig til fremmed land uden penge og bryder bånd til kammerater og familie? Det eneste de med sikkerhed kan imødese, er racisme og arbejdsløshed.

Alle såkaldt ansvarlige politiske partier, inklusive socialdemokratiet og SF, er bekymret for tilstrømningen af flygtninge. De bruger alle forskellige argumenter. Fremskridtspartiet og Centrumsdemokraterne er åbent racistiske. Schlüter, Anker og Gert er mere pæne. De taler om at begrænse tilstrømningen. I bund og grund er alle nationalistiske.

Grundlæggende er afvisningen af flygtninge til Danmark i dag det samme, som når forskellige vestlige lande på grund af anti-semitisme undlod at tage imod jøderne under 2. verdenskrig. Det samme som palæstinenserne oplever, når de søger asyl i forskellige arabiske lande.

Racismens hovedfunktion i alle historiske sammenhænge har været at splitte befolkningsgrupper mod hinanden – og dermed svække kampen for et bedre liv.

Billedtekst:
Der er utrolig få konflikter i flygtningelejrene, sammenholdt med at flygtningene kommer fra forfølgelse og terror, til sammentrængte forhold med mange politiske konflikter.

Se også:
SAA 21: Derfor flygter tamilerne

Flere artikler fra nr. 21

Flere numre fra 1986

Se flere artikler af forfatter:
Inge-Lise Bjørn

Siden er vist 1591 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside