Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 214 – Maj 2003 – side 16

G8-topmødet i Frankrig

George Bush mødes af demonstrationer

Hurra for de demonstranter, der gjorde det hele så surt for Fogh og de andre krigsliderlige statsledere, da de besøgte Athen i forbindelse med EU topmødet sidste måned.

I starten af juni vil George Bush deltage i G8 mødet i den franske by Evian, tæt ved Geneve og grænsen til Schweiz.

Demonstration ved G8-topmødet i Genoa, 2001

Sidste gang G8-lederne mødtes i Europa var i Genoa, Italien, sommeren 2001. Der blev de mødt af hundredtusinder af demonstranter. Politiets mord på en af demonstranterne, Carlo Giuliani, førte til, at protesterne blev endnu mere radikale og omfattende.

Det vil være en vigtig begivenhed af flere grunde. Først og fremmest selvfølgelig fordi det vil bringe Iraks erobrer til Europa, den verdensdel, der har set de største demonstrationer imod hans krig.

Ved topmødet vil også Tony Blair, Bushs førende europæer, deltage ligesom den italienske premierminister, Silivio Berlusconi, der på trods af sine højlydte pro-USA holdninger har forholdt sig forbavsende tavs stillet over for den massive krigsmodstand i Italien.

Men også lederne af de tre vigtigste regeringer, der gik imod Irak-krigen, vil være tilstede: Jacques Chirac, fra værtslandet Frankrig, Tysklands Gerhard Schröder og Vladimir Putin fra Rusland. I løbet af de sidste par uger efter krigen har de alle tre manøvreret sig i stilling til en aftale med sejrherrerne fra Irak-krigen.

Der vil måske stadig være uoverensstemmelser omkring den engelsk-amerikanske besættelse af Irak. Bush regeringen ønsker FN-sanktionerne fjernet uden at tillade, at FN’s våbeninspektører kommer tilbage til Irak. De kan nemlig ikke garantere at finde de masseødelæggelsesvåben, der på mystisk vis er forsvundet.

Hvorom alting er, har Chirac udråbt topmødet til at være “Fredens G8”. Det er svært at forstå, hvordan det skulle kunne fungere når deltagerne også inkluderer Bush og Blair, som netop har udkæmpet en aggressionskrig mod Irak og især i betragtning af de trusler, Washington har rettet mod Syrien og Iran siden Bagdads fald.

Evian vil være første gang G8 mødes i Europa siden topmødet i Genoa i juli 2001. De enorme demonstrationer, der fandt sted der og politiets brutalitet, der resulterede i mordet på en ung demonstrant, Carlo Giuliani, var et højdepunkt i den antikapitalistiske bevægelse.

Bevægelsen klar

Siden da har demonstrationerne i Europa udviklet sig betragteligt, især ved at forbinde modstanden mod den neo-liberale økonomiske politik og de multinationales dominans med en modstand mod krig og imperialisme.

G8 topmødet vil give bevægelsen endnu en mulighed for at bringe alle disse emner sammen. De anti-kapitalistiske netværk i både Frankrig og Schweiz har holdt møder i månedsvis for at planlægge protesterne.

Evian selv er blevet erklæret en “rød zone” og vil være lukket af for demonstranterne. Protesternes fokus vil i stedet være den schweiziske by Geneve og den mindre franske by Annemasse.

Bush ankommer til Geneve søndag den første juni. For at give Chirac en næse, vil han blive i Schweiz. Samme dag vil gigantiske demonstationer blive organiseret mellem Annemasse og Geneve.

Forud for protesterne er en “antikapitalistisk, antiautoritær og anti-krigs landsby” og en “intergalaktisk landsby” planlagt i Annemasse, hvor der også vil finde et “topmøde for en anden verden” sted den 29. maj.

Forskellige slags ikke-voldelige ulydighedsaktioner vil finde sted mens G8’erne mødes mellem første og tredje juni. Schweiz har, befolkningens størrelse taget i betragtning, været vidne til nogle af de største anti-krigs demonstrationer i løbet af de sidste par måneder.

Demonstranterne blev stillet overfor politiets brutale taktik. En kvindelig fagforeningsaktivist blev ramt og hårdt såret af politiets gummikugler ved en demonstration i Geneve den 29. marts. Som et resultat heraf, blev en højtstående politi embedsmand tvunget til at gå af.

Efter en sløv start, eksploderede den franske anti-krigs bevægelse ved demonstrationerne 15. februar. Organisatørerne insiterer på, at demonstrationer finder sted på begge sider af grænsen og forlanger, at myndighederne ikke benytter grænsekontrollen til at holde demonstranterne ude.

Det er ved at blive konsensus, at protesterne skal fokusere på at være imod den kolonialistiske besættelse af Irak. Dette er et emne, der kan forene alle bevægelsens sager – modstanden mod det imperialistiske krigsmaskineri og mod de multinationale selskaber, der deler verdens og dens ressourcer mellem sig.

Det er altså klart, at Evian vil være det næste store mødested i udviklingen af den antikapitalisme bevægelse, og derfor vil ligge i forlængelse af sådanne højdepunkter som Seattle og Prag, Genoa og Firenze.

For alle de, der har været aktive imod krigen herhjemme vil det være en lejlighed til at blive ved med at forfølge slagterne og besætterne, hvor de end mødes. Sammen med demonstranter fra resten af Europa kan vi vise, at hvert skridt de tager vil blive mødt med massiv modstand.

Se også:
SAA 214: Tag til demonstration i Evian

Flere artikler fra nr. 214

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
IMF, VB, WTO, G8
Evian 2003

Siden er vist 2316 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside