Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 215 – Juni 2003 – side 5

Grønt lys til udsugningen af Irak

Frank Antonsen

Den 22. maj vedtog FN at give efter for amerikansk pres og legitimere Irak-krigen. Den amerikansk-engelske besættelsesmagt havde brug for en ophævelse af 13 års FN-sanktioner for, på juridisk korrekt vis, at kunne tjene profit på “genopbygningen” af Irak.

Der er tale om hykleri på stor skala. USA og England har selv i sin tid oprettet sanktionerne og indædt bekæmpet ethvert forsøg på at få dem ophævet – indtil nu. Flere højtstående FN-administratorer er gået af i protest mod den elendighed, sanktionerne har påtrykt det irakiske folk.

Allerede inden krigen, var mindst en million irakere døde som følge af FN-sanktionerne, heraf halvdelen børn. Da den tidligere amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, blev konfronteret med disse tal udtalte hun, at ”det var en pris, der var værd at betale.”

Ingen forbedringer i sigte

Nu, hvor sanktionerne så langt om længe er ophævet, vil de næppe føre til synderlig store forbedringer for almindelige irakere. For hovedbegrundelsen for at ophæve dem var netop, at de amerikanske firmaer havde brug for de mange penge, der kunne tjenes på irakisk olie. Mens sanktionerne var i kraft, måtte Irak kun sælge en meget lille mængde olie, og pengene skulle gå til en FN-fond, hvorfra, der kunne købes fødevarer, medicin o.lign.

Men ikke kun de amerikanske firmaer står til at tjene mange penge på ophævelsen af sanktionerne. Også andre firmaer har fået øjnene op for muligheden af at kunne hive enorme beløb ud af Irak. Som følge af den irakiske invasion af Kuwait i 1991, blev Irak nemlig dømt til at betale erstatning. Den kuwaitiske stat samt en hel stribe firmaer har indtil videre indgivet krav om kompensation til et samlet beløb på 5000 mia. kroner!

Og USA har sat sig på den ene tredjedel af de 3 mia. dollars, der var indefrosset af irakiske oliepenge. Når man samtidig betænker, at det er institutioner som IMF og Verdensbanken, der kommer til at styre den økonomiske udvikling, kan man godt forstå, at de irakiske reaktioner på ophævelsen af de forhadte sanktioner har været alt andet end begejstrede.

Se også:
SAA 215: Irak: Gribbene er klar
SAA 215: Irak: “Forsvind fra vores land!”
SAA 215: Hollywood, løgn og køleskabsmagneter
SAA 215: Franks som krigsforbryder
SAA 215: Slyngelstaten USA
SAA 215: Krig skaber terror

Flere artikler fra nr. 215

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Irak-krig 2002-?

Se flere artikler af forfatter:
Frank Antonsen

Siden er vist 1888 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside