Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 215 – Juni 2003 – side 5

Irak

“Forsvind fra vores land!”

Frank Antonsen

Vreden og frustrationen vokser i den irakiske befolkning, over en arrogant besættelsesmagt, som har meget travlt med at beskytte olieindustrien, men ligeglade med, at almindelige irakeres levevilkår støt forringes.

Besættelsestropper i Irak møder modstand

Besættelsestropperne i Irak møder voksende modstand fra civil-befolkningen

I starten af maj skød og dræbte amerikanske tropper 13 irakiske civile, deriblandt børn, under en demonstration i byen Fallujah. Kravet fra demonstranterne var, at en amerikansk-besat skole skulle gives tilbage til skolebørnene.

To dage senere blev to civile dræbt da soldaterne åbnede ild mod en demonstration mod de foregående drab. Ved begge episoder påstod de amerikanske tropper, at der var blevet skudt på dem fra demonstrationen. Men en række øjenvidner afviser dette, og ingen soldater var såret og der var ingen skudhuller i bygningerne soldaterne befandt sig i. Fallujah er nu klistret til med bannere, hvor der står: “Forsvind fra vores land” og “I er her for olien – ikke for frihed”.

Der har også været andre protester. Den amerikanske administration har genindsat folk fra Saddams regime på flere topposter.

I over en uge demonstrerede læger og andre hospitalsarbejdere i Bagdad således mod den sundhedsminister, USA havde genindsat. Til sidst blev han tvunget til at træde tilbage. Og 100 buschauffører protesterede mod genindsættelsen af deres gamle direktør.

Ved den seneste store demonstration i Bagdad, sidst i maj, gik sunni- og shia-muslimer på gaden sammen i protest mod besættelsen.

Dette viser, at besættelsesmagtens forsøg på at sætte forskellige religiøse grupper op imod hinanden ikke er lykkedes. Det er ikke religiøse modsætninger der er irakernes problem, men besættelsen af deres land.

De voksende protester viser, at kimen til et langt dybere og ægte demokrati er til stede i Irak. Og at irakerne sagtens kunne udvikle et mere demokratisk styre, end det, besættelsesmagterne forsøger at presse ned over deres hoveder.

Se også:
SAA 215: Hollywood, løgn og køleskabsmagneter
SAA 215: Franks som krigsforbryder
SAA 215: Slyngelstaten USA
SAA 215: Irak: Gribbene er klar
SAA 215: Grønt lys til udsugningen af Irak
SAA 215: Krig skaber terror

Flere artikler fra nr. 215

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Irak-krig 2002-?

Se flere artikler af forfatter:
Frank Antonsen

Siden er vist 1969 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside