Socialistisk Arbejderavis
Nr. 216 – Juli 2003 – side 4
Aids og profit
Poul Erik Kristensen
Hver time døgnet rundt – året rundt – dør omkring 300 børn under fem år af malaria, og den tropiske del af Afrika tegner sig for omkring 90 procent af de omkring 300 millioner mennesker, der hvert år smittes med malaria.
Flere end 28 millioner afrikanere er smittet med HIV/Aids. I nogle af Afrikas i forvejen hårdt prøvede lande er hver tredje voksne smittet med den dødelige virus. Og hvis udviklingen fortsætter, vil de værst ramte områder om mindre end 20 år have mistet en fjerdedel af arbejdsstyrken som følge af Aids.
Men nu skal det også være slut.
Sådan lyder det nok så fint fra lederne af verdens rigeste lande. USA vil bruge omkring 100 mia. kr. på at stoppe udbredelsen af Aids i Afrika og Europa en del mindre på at fjerne andre sygdomme.
Det er naturligvis positivt.
Men Bush, Blair og Fogh gør det ikke for afrikanernes sorte, udhungrede øjnes skyld. For samtidig med, at de påstår at ville hjælpe, vil de ikke tillade billig kopimedicin.
De mange penge, der skal gives til at afhjælpe sygdomme i Afrika, skal først og fremmest bruges som erhvervsstøtte til egen medicinalindustri.
Om det så kommer afrikanerne til gavn er uvist. Det afhænger nemlig af, om de kan betale. Ny medicin udvikles og sendes på markedet – til skyhøje priser, som totalt udelukker Aids-ramte i Afrika fra at få adgang til det.
Til gengæld får et land som Malawi lov at dø i fred. 40 procent af landets 11 millioner indbyggere er HIV-smittede. Og kun 30 personer er under behandling med den dyre originale medicin produceret af en eller flere af de 39 største multinationale medicinalvirksomheder.
Der er 160 gange flere dødsfald som følge af Aids og malaria, end dødsfald som følge af naturkatastrofer i verden.
Hovedparten af disse dødsfald kunne være undgået, hvis der var ofret bare fem dollars eller godt 37 danske kroner på de mennesker der nu er døde.
Billedtekst:
De multinationale scorer kassen på dyr patentmedicin, mens dem der ikke kan betale, må dø.
Se også:
SAA 216: Afrika – det kæmpende kontinent
SAA 216: Den afrikanske modstand
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe