Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 218 – September 2003 – side 3

Fogh i USA

Den enes død ... den andens brød

Jakob Nerup

Den 9. maj 2003, på et hemmeligt sted i Washington langt fra mediernes søgelys, mødtes 35 danske og amerikanske topdirektører, topembedsmænd og Danmarks statsminister.

Mærsk / Irak

Mødet foregik midt under Anders Foghs stærkt medieomtalte rejse i USA i midten af maj. Hvorfor tog han sig tid til mødet og hvorfor var det skjult for offentligheden?

Svaret skal nok findes i deltagerkredsen og formålet med deres møde. Topdirektørerne kom fra militær- og sikkerhedsindustrien. Mødet handlede om milliardkontrakter som belønning for støtten til USA’s krig. Som Anders Fogh sagde det i sin tale til mødet:

“Danmark er ikke det stærkeste land i verden. Men vi er en stærk allieret til USA. Det har vi vist i kampen mod terrorisme, i Irak og andre steder. Dansk industri kan på samme måde være en værdifuld partner: fremragende teknologi og konkurrencedygtighed... Tak, og som vi siger i Danmark: Skål.”

Milliarder til jagerflyver

Vi ved ikke, hvad direktørerne sagde eller hvilke aftaler, der blev indgået. Men vi ved to ting.

Det ene er, at Anders Fogh i sin tale på det kraftigste understregede, at Joint Strike Fighter (JSF) – programmet var meget vigtigt. Den danske stat har allerede investeret adskillige milliarder i projektet, som har et budget på omkring 3.000 milliarder dollar over de næste 40 år.

Det andet, vi ved, er de konkrete resultater i form af kontrakter til danske virksomheder, som fulgte i månederne efter. De første til at få milliarderne til at rulle var selvfølgelig A.P. Møller – Mærsk A/S. Virksomheden er i forvejen dybt forbundet med USA’s krige og den danske stats involvering i disse.

Den danskejede elektronik- og våbenfabrik Terma fik i juni en kontrakt til en værdi af 750 millioner kroner i forbindelse med JSF-projektet.

I Hjallerup kan aktionærerne i Giantcode grine hele vejen til banken, over den aftale de har indgået med Lockheed Martin til en værdi af 1,5 milliarder kroner over de næste 5 år.

Midt i København ligger to store bygninger side om side. Begge beskæftiger sig med sikkerhed, deres ansatte bærer våben, passer på fanger og holder flygtninge og asylansøgere indespærrede. Den ene bygning er politigården og den anden er Group4Falcks hovedkvarter. Fra politigården er tre af de højest rangerende politifolk blevet sendt af sted til Basra. Group4Falck har fået adskillige kontrakter med besættel-sestropperne i Irak med afsæt i Basra.

Soldater dræber civile

Bistanden fra regeringen til det danske erhvervsliv stopper ikke der. Først var der indsættelsen af den danske ambassadør Ole Wøhlers som regent for Basra-regionen. Efterfulgt af indsættelsen af 380 danske soldater i regionen, der knap havde sat fod på Irakisk jord før de begyndte at skyde ubevæbnede irakiske fiskere.

Gennem Danmarks Eksportråd har man fra første færd arbejdet målrettet med en særlig Irak-enhed. Allerede 28. marts 2003, mens krigen rasede, kom det første nyhedsbrev med information om kommende indtjeningsmuligheder. Kronen på værket var den særlige konference som de afholdt d. 2. juni sammen med Dansk Industri, hvor Per Stig ikke skuffede de fremmødte direktører:

“Det danske engagement begyndte og endte ikke med deltagelse i den militære aktion...Regeringen lægger stor vægt på opbygningen af markedsøkonomi i Irak... Det handler ikke kun om statslig bistand, men også om danske virksomheders aktive engagement i genopbygningen...”

Og således sluttes ringen om Irak og i særdeleshed Basra. Staten har indsat soldater og politifolk. Group4Falck er rykket ind med 200 sikkerhedsfolk, Udenrigsministeriet med diplomater og Fogh har personligt sikret aftalerne med den amerikanske regering.

Se også:
SAA 218: Irak-krig: Demonstration 27. september
SAA 218: Irak-krig – Interviews med studerende mod krig: Derfor er 27. september vigtig

Flere artikler fra nr. 218

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Irak-krig 2002-?

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 3325 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside