Socialistisk Arbejderavis
Nr. 219 – 2. oktober 2003 – side 7
ESF
Diskussioner på vejen til Paris
Alex Callinicos
Lige så længe, jeg kan huske, har folk sagt, at venstrefløjen må samles på europæisk niveau for at kunne modsvare EU.
I mange år var det tom snak. Men nu er det ved at ske. Gennem Europas Sociale Forum (ESF) er en europæisk venstrefløj ved at tegne sig.
Det første af disse samlingspunkter for hele kontinentets antikapitalistiske bevægelse var i Firenze i slutningen af sidste år. Den næste vil finde sted i Paris 12.-16. november.
ESF’s højeste besluttende organ er et stormøde, som er åbent for alle aktivister, og som samles hver anden måned i forskellige europæiske byer.
Denne form for beslutningstagen har sine ulemper. Den favoriserer de organisationer, der har ressourcerne til at sende repræsentanter. Men en af de største styrker ved processen er, at den jævnligt bringer hundredvis af aktivister fra hele Europa sammen. Det betyder, at aktivister fra mange forskellige lande og baggrunde udvikler en stil, hvor de arbejder og diskuterer med hinanden.
Som regel ligger ATTAC Frankrig til højre i disse diskussioner. Mens aktivister fra Italien, Storbritannien og Grækenland typisk ligger til venstre,
Uundgåeligt vil stormøderne variere i kvalitet. Det hidtil bedste fandt sted i Barcelona i oktober 2002, hvor det blev besluttet, at ESF i Firenze skulle fokusere på den kommende krig mod Irak og opfordre til en international protestdag den 15. februar.
Desværre levede stormødet i Genua i juli ikke op til disse høje standarder. Det var et rodet og frustrerende møde.
Grundene hertil er næsten udelukkende politiske.
Den engelsk-amerikanske erobring af Irak forvirrede mange aktivister. Lederskabet i ATTAC Frankrig har hele tiden været skeptisk overfor antikrigsbevægelsens betydning.
Den politiske forvirring er blevet forstærket af en mangel på visioner hos den franske organisationskomité. Komiteen har vundet opbakning fra et meget bredt spektrum af organisationer, inklusive adskillelige store fagforeninger. Men den lader ikke til at besidde nogen politisk sammenhængskraft. Det ville dog være en fejl at se alt for sort på det. Højrefløjen med ATTAC repræsenterer ikke den bredere bevægelse.
Stormødet tog godt imod de talere, der lagde vægt på modstanden mod den imperialistiske krig og det, den franske marxistiske filosof Daniel Bensaïd kalder den sociale krig – offensiven imod velfærdsstaten.
Kampene for at forsvare pensionerne i Frankrig og Østrig i de forgangne måneder stod klart i folks bevidsthed. Piero Bernocchi fra den italienske fagforening Cobas ramte plet, når han talte om at organisere “en social 15. februar”.
På trods af organisationskomiteens svaghed vil Paris i efteråret højst sandsynligt vise sig at være et ideelt sted for ESF.
Frankrig har allerede tidligere i sommers set en enorm strejkebølge mod regeringens angreb på pensionerne. Siden er kampene blevet ført videre af freelance kulturarbejdere.
Det vil gøre Paris til et Mekka for titusindvis af folk fra hele Europa, som ønsker at fortsætte kampen mod det imperialistiske monster. Gå ikke glip af det!
Se også:
SAA 219: Social Forum i København og Paris: En anden verden er mulig
SAA 219: Kasper Bjering Jensen, Studenterrådet på RUC: ESF: RUC på vej mod Paris
SAA 219: Allan Baumann, BUPL: ESF: Fagbevægelsen bør deltage
SAA 219: Jørn Andersen, Nej til krig: ESF: Nej til Krig
SAA 219: Pernille Skipper, DGS: ESF: Gymnasielever til Paris
SAA 219: Pelle Dragsted, Globale Rødder: ESF: Globale Rødder
SAA 219: Interview med Olivier Besancenot om mobiliseringen til ESF: De bliver en stor begivenhed
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe