Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 220 – 23. oktober 2003 – side 5

USA set fra neden

Bush møder modstand

Jørn Andersen

Kun få blev overrasket, da en meningsmåling i midten af oktober viste, at et flertal af europæere mente, at Bush’s politik havde gjort verden til et farligere sted at leve i. Men faktisk deles denne opfattelse også af de fleste amerikanere.

Det viste en meningsmåling offentliggjort i New York Times den 3. oktober. Kun 41 pct. af de adspurgte mente at resultatet af Irak-krigen havde været omkostningerne værd i form af tab af menneskeliv og øvrige omkostninger. 53 pct. mente ikke den var det værd.
Bush har længe redet på en patriotisk bølge, som op-vejede hans manglende succes med den hjemlige økono-miske politik. Men opbakningen falder nu markant på begge fronter. I april bakkede 50 pct. op om hans økono-miske politik. Det er nu faldet til 40 pct. Hele 56 pct. er nu utrygge ved hans økonomiske politik mod 42 pct. i april.
13 måneder før valget i 2004 mener et solidt flertal, at landet er alvorligt på vildspor. I forhold til Irak-krigen handler det om, at der endnu ikke er fundet masseøde-læggelsesvåben, og at Bush har udskrevet en ekstra-regning på 87 milliarder dollars til besættelsen af Irak og Afghanistan.
Over 100.000 amerikanske soldater i Irak savner stadig svar på, hvornår de kan komme hjem. Mange af dem har nu været hjemmefra op mod et år eller mere. Pårørende til soldater samler jævnligt protest-møder på 4-6-800 men-nesker. I læserbrevsspalterne bliver tonen stadigt hårdere med krav om at “tropperne skal hjem“.
Bush-administrationen er i åben intern splid om vejen frem i Irak. William Kristol og Robert Kagan, et par af de mere ideologiske ny-konservative, udmalede problemet: “Enten betaler USA hvad det koster i Irak, ellers taber vi.“
“Og hvis vi taber, efterlader vi os ikke (FNs) blå hjelme, men radikalisme og kaos, et tilflugtssted for terrorister samt en opfattelse af amerikansk svaghed og manglende handlekraft i Mellemøsten og af hensynsløs klodsethed over hele verden.“
Forvirringen hos magthaverne modsvares af stigende modstand fra neden. Krigsmodstanden fortsætter med en stor demonstrationsdag 25. oktober. Men også på andre områder vokser modstanden.
I starten af oktober kulminerede en “Freedom ride“ med et rally for 100.000 mennesker i New York. 900 immigrant-arbejdere i 50 busser havde turneret tværs over USA med over 100 stop. De krævede rettigheder for alle immigranter, mulighed for statsborgerskab, ret til familiesammenføring samt sikring af ordentlige arbejdsforhold.

Flere artikler fra nr. 220

Flere numre fra 2003

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 2345 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside