Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 222 – 3. december 2003 – side 12

Europæiske studenter i oprør

Peter Iversen

I land efter land går de studerende i disse måneder til modstand mod den nedskæringspolitik, som deres regeringer vil gennemføre.

Franske studerende demonstrerer, 2003

Franske studerende demonstrerer mod forringelser af uddannelsessystemet. Den 3. december strejker 27 universiteter imod regeringens politik.

Det er som en bølge, der går gennem Europa. På tværs af uddannelsessteder, på tværs af byer og på tværs af landegrænser inspireres de studerende til at gå til kamp mod forringelserne.

De studerende bliver stort set mødt med den samme nedskæringspolitik. Der skæres på uddannelserne, og samtidigt får de studerende færre penge mellem hænderne.

I England forsøger Tony Blair at øge de studerendes studiegæld ved at de skal betale op til 3.000 £ om året for at kunne få lov til at tage en højere uddannelse. I oktober var 30.000 studerende på gaderne i London for at protestere og nye protester er nu på vej.

Tyske studerende demonstrerer, 2003

Tyske studerende i demonstration mod regeringens angreb på uddannelserne og studerendes vilkår.

I Tyskland strejkes og demonstreres der ved flere læreanstalter. 12. november demonstrerede 22.000 studerende i Niedersachsen (Hannover). Universitetet i Frankfurt og Det Tekniske Universitet i Berlin har været i strejke i over en uge ved redaktionens afslutning.

Forbundskansler Schröders partikongres i Bochum blev også forstyrret af studerende, der protesterede mod regeringens besparelser på uddannelse og forringelser af de studerendes levevilkår.

Også i Frankrig er de studerende i aktion. Regeringen forsøger at gennemtvinge en reform, der vil gå ud over både uddannelsesmulighederne, såvel som for hvad de studerende vil have at leve for.

Der har været strejkedage flere gange i løbet af november. Både d. 7. november og d. 20. november var der omfattende strejker og demonstrationer. Den 3. december har studerende på 27 franske universiteter stemt for at gå i strejke imod regeringens politik.

Se også:
SAA 222: Bevægelse på RUC

Flere artikler fra nr. 222

Flere numre fra 2003

Se flere artikler om emnet:
Studenterkamp (int.)

Se flere artikler af forfatter:
Peter Iversen

Siden er vist 2161 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside