Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 23 – Oktober 1986 – side 3

Hvem var gidslerne i Ryesgade?

Rystende betjente i hadets gade! De slår os ihjel! BZ’erne angriber fødeafdeling! Terror! BZ-krig! Beboere er gidsler! Hærværk for fire millioner!

Sådan lød overskrifterne i den borgerlige presse i slutningen af september. Pressen tog samlet afstand fra BZ’ernes mål og midler og kørte de tunge skyts i stilling.

“Krig mod samfundet”

Ekstra Bladet ramte hovedet på sømmet med overskriften “Krig mod samfundet”. Det er netop hvad det drejer sig om. Det er ikke volden de tager afstand fra, men truslen om, at rykke ved den herskende orden.

Det er ikke tilfældigt, eller af glemsomhed, at pressen reagerer, som den gør over for BZ’erne. Sådan reagerer de over for enhver, der angriber den gældende samfundsorden, hvad enten det er overenskomststridige strejker, effektive blokader, fabriks- eller husbesættelser.

Pressen er nemlig ikke en uafhængig nyhedsformidler, men ejes af stærke kapitalgrupper, hvis primære interesse ikke er oplysning, men at bevare systemet og få profit.

Formålet med pressens hetz var at isolere BZ’ernes kamp, fordi det er en kamp, som mange andre kunne identificere sig med. Samtidig skulle den tjene som alibi for magthaverne, når de nægter at indfri kravene og i stedet sætter politiet ind.

Pressen har da også indkasseret en tak fra Schlüter. Men da hetzen ikke helt lykkedes, var de ligeså hurtige til at omklamre BZ’erne ved at forsøge at bilde folk ind, at nu var der en løsning i hus. Hvergang var det løgn, og grunden til at de gjorde det, var heller ikke af pludselig kærlighed til BZ’erne, men for at isolere og forvirre den solidaritet, der bredte sig på flere arbejdspladser.

I det hele taget har aviserne og radioen ikke været sarte med, hvilke rædselshistorier de har bragt.

Under overskriften “BZere angriber fødeafdeling” lå historien, at politiet havde oprettet hovedkvarter på Rigshospitalet. Her trak de arrestanter ind. BZ’erne fulgte efter for at få deres kammerater løsladt. Politiet blev låst ude af personalet, og flere af ruderne ved indgangen blev smadret af urobetjente, der forsøgte at sikre, at deres bytte ikke blev generobret af BZ’erne. De nyfødte forblev uforstyrret på tredje sal.

Hvem er egentlig gidslerne i Ryesgade? Vi mener ikke, som den borgerlige presse, at det var kvarterets “sagesløse” beboere. Det var derimod BZ’erne, der forsøgte at gøre noget ved deres eget liv.

Fordrejninger

Tusindvis af andre unge og arbejdere er gidsler for både pressens fordrejninger og årtiers boligpolitik, der ikke er baseret på, at alle skal have en anstændig bolig, men på at sikre bygherrer og ejere profit.

Billedtekst:
Ekstra Bladet: Først hetz, bagefter omklamring

Se også:
SAA 23: IS mener: Læren af Ryesgade
SAA 23: Venstrefløj og BZ: Elendig optræden
SAA 23: Læren af Ryesgade: Kun magt flytter hegnspæle

Flere artikler fra nr. 23

Flere numre fra 1986

Se flere artikler om emnet:
BZ

Siden er vist 1867 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside