Socialistisk Arbejderavis
Nr. 23 – Oktober 1986 – side 3
Venstrefløj og BZ
Elendig optræden
Venstrefløjens holdning til BZ’ernes kamp blev et udstillingsvindue for den reformistiske venstrefløjs svagheder.
I Borgerrepræsentationen har SF haft mere end travlt med at følge Weide og Socialdemokratiets parløb med de borgerlige. Man har end ikke holdt sig for gode til at sværte BZ'erne med løgnehistorier om vold.
Leif Hermann (medlem af Folketinget for SF) udtrykte klart SFs landspolitiske holdning til BZ'erne: “Indtil nu har politiet optrådt overordentligt besindigt.” Udtalelsen faldt vel at mærke efter, at politiet 2 gange havde forsøgt at storme barrikaderne, men var blevet slået tilbage.
Ingen livret
Leif Hermann sagde videre, at “BZ-barrikaderne er en krudttønde, der tilsyneladende skal bruges i en konfrontation med myndighederne,” uha ja – en konfrontation mellem en gruppe, der kæmper for forbedringer på den ene side, og myndighederne på den anden, er ikke SFs livret.
Når man gerne vil danne arbejderregering med Socialdemokraterne ved næste valg, kan man selvsagt ikke acceptere at arbejdere eller BZ'ere kæmper for egne interesser.
Ansvarligheden overfor det borgerlige demokrati, myndighederne og de socialdemokratiske pampere kommer før de unges boligproblemer.
DKPerne har, i modsætning til SFs klare modstand mod BZerne, ført en mere svingende kurs. DKPs formand opfordrede BZerne til at fjerne barrikaderne efter SiD var kommet med deres tilbud. BZerne var heldigvis klogere end Jørgen Jensen og lagde ikke sig selv åbne for en politistorm. Ikke en ny holdning fra DKP, der jo ofte har opfordret strejkende arbejdere til at gå i arbejde for at virke “troværdige” i forhandlingerne.
VS har for mange virket rimelige i Borgerrepræsentationen, men allerede mandag tog Gunna Starch afstand fra BZernes voldelige metoder.
VS har set det som sin fornemste opgave at undgå konfrontationen. Derved har de fuldstændig udeladt at kæde BZernes kamp mod Weides boligpolitik sammen med andres kamp som for eksempel den kamp, der i øjeblikket er ved at lamme hospitalerne.
Man har opført sig så pacifistisk, at man har satset mere på de parlamentariske løsninger end på at sprede kampen. Ønsker VS overhovedet en revolution?
Det vigtigste indtryk, som står tilbage er, at både SF, DKP og VS i takt med forventningerne om et kommende arbejderflertal, rykker til højre.
De er ikke en pålidelig støtte for de grupper, der går til modstand mod den statslige og kommunale nedskæringspolitik.
Se også:
SAA 23: IS mener: Læren af Ryesgade
SAA 23: Hvem var gidslerne i Ryesgade?
SAA 23: Læren af Ryesgade: Kun magt flytter hegnspæle
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe