Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 237 – 12. januar 2005 – side 203

Tillæg 26.1.05: Efter det irakiske valg

USA har stadig magten

Jørn Andersen

George Bush og hans danske eftersnakkere hævder, at det irakiske “valg” er et skridt på vej mod demokrati. Men efter 30. januar vil det stadig være USA, der bestemmer i Irak.

I medierne får man det indtryk, at efter 30. januar får Irak et demokratisk valgt parlament og en ny regering, der nu skal styre Irak. Men der er kun tale om et overgangsparlament, hvis eneste opgave er at lave et forslag til en forfatning, der skal til folkeafstemning om et års tid.

Så selv hvis planen holder, vil USA stadig have magten mindst et år frem. Det er imidlertid skrivebordsteori og har meget lidt med demokrati at gøre.

For det første: Hvordan kan man have demokratiske valg i et land, der er besat – når det samtidig er besættelsesmagten, der arrangerer valget?

For det andet: Ifølge valgreglerne kan man ikke opstille, hvis man “har forbindelse til en væbnet styrke eller milits”. Det gælder dog ikke for den største milits, nemlig besættelsesmagten. Hovedparten af de partier, der støtter USA, har deres kontorer i den såkaldte grønne zone – altså inden for besættelsesmagtens befæstninger. Og begge de store partier i USA har kastet masser af dollars og rådgivere ind i det irakiske valg.

For det tredje: Uanset valgresultatet vil de valgte ikke få lov til at antaste USA’s magt. Ikke de 14 permanente militærbaser, USA er ved at etablere. Ikke de store USA-selskabers økonomiske privilegier. Ikke kontrollen over olien.

Som en repræsentant for Bevægelsen Folkets Kamp siger: “Det er meget svært for en person, der er ved sine fulde fem, at tro på, at USA vil opgive sit herredømme i Irak efter at have brugt milliarder af dollars og ofret hundredvis af amerikanske soldaters liv.”

Jørn Andersen er aktiv i Nej til Krig

Flere artikler fra nr. 237

Flere numre fra 2005

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 1610 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside