Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 254 – 6. april 2006 – side 2

153.000 siger “Hold fast i efterlønnen”

152.877 danskere har skrevet under på FOA og BUPL’s underskriftindsamling “Hold fast i efterlønnen“. Underskrifterne er indsamlet de sidste to måneder først og fremmest på arbejdspladser landet over.

De to fagforbund havde ønsket at aflevere underskrifterne til regeringen, inden regeringen tirsdag præsenterer sit velfærdsudspil, men det har regeringen afvist.

“Det er lidt arrogant af regeringen. Der er en bred folkelig opbakning til efterlønsordningen, hvad indsamlingen også viser. Politikerne bør lytte grundigt til befolkningen,“ mener BUPL’s forbundsformand Birgit Elgaard.

De to fagforbund peger på, at det vil være 153.000 siger “Hold fast i efterlønnen“ et stort tab af velfærd, hvis efterlønsordningen forringes eller efterlønsalderen sættes op. Man bør satse på frivillige metoder, der øger folks motivation til at blive på arbejdsmarkedet og samtidig sikre et bedre arbejdsmiljø, der forhindrer nedslidning.

FOA og BUPL har på denne baggrund udarbejdet oplægget “15 gulerødder til seniorerne“ – et oplæg, hvor grundtanken er, at midlerne til efterlønnen kan gøres langt mere aktive ved at anvende pengene
til seniorordninger på arbejdsmarkedet.

Så kan efterlønsordningen bevares i den nuværende udformning, og det vil blive folks eget valg at vælge efterløn eller en seniorordning på nedsat arbejdstid med lønkompensation. Fordelen for samfundet er, at det er billigere at yde et mindre tilskud til en seniorordning frem for at betale
hele efterlønnen. Og fordelen for den enkelte er, at det vil opleves som øget velfærd, hvis man selv kan vælge mellem efterløn eller seniorordning.

Det vil sikre retten til efterløn, men det vil også sikre en fleksibel tilbagetrækning, hvor folk bliver længere, fordi det sker på nogle vilkår, hvor folk føler, at de kan følge med,“ siger forbundsformand Dennis Kristensen.

Læs udspillet: 15 gulerødder til seniorerne
Yderligere oplysninger:
Forbundsformand: Birgit Elgaard (BUPL), telefon 6162 0083
Forbundsformand: DennisKristensen (FOA), telefon 4018 4281

Flere artikler fra nr. 254

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Pension/Efterløn
Velfærdskampe 2006

Siden er vist 2794 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside