Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 254 – 6. april 2006 – side 13

Økonomi for Antikapitalister

Prins Joachims kæreste

Jakob Nerup

I midten af marts kastede Prins Joachim royal glans over nogle børneprojekter i Vietnam. De danske medier berettede mest om hans nye kæreste og desværre ikke om den vigtigste nyhed i marts.

SAA artikel 25428

I titusindvis har vietnamesiske arbejdere, ansat på udenlandske fabrikker, lavet vilde strejker for at få hævet mindstelønnen. Timelønninger på 1 (én) krone og en månedsløn på 250 kr., der ikke har været reguleret i 6 år og med en inflation på 28 %, har presset arbejderne til det yderste. Og nu har de fået nok.

Sidste sommer strejkede 10.000 ulovligt i KeyHinge-fabrikken, som producerer plasticting til McDonalds Happymeals. Udover en løn på 10 kr. om dagen, måtte de deles om en kop til drikkevand og fik kun lov til at gå på toilettet 2 gange om dagen. Strejkebølgen tog til i december og januar, hvor mere end 40.000 i industriområderne omkring Ho Chi Mihn City deltog. De er fortsat indtil marts hvor nye strejker kom til dagligt. Og resultatet er til at mærke. Mindstelønnen er forhøjet fra 250 kr. til 350 kr. om måneden.

Det vietnamesiske styre er hurtigt ved at forvandle statskapitalismen til markedsstyret kapitalisme, hvor magthaverne i regering og kommunistparti snupper en stor bid af kagen gennem korruption og jointventures. Overalt i Vietnam tilhører de flotteste huse og de dyreste biler pampere i kommunistpartiet. Multinationale firmaer har ikke været sene til at se mulighederne. Således er hovedstaden Ho Chi Mihn City plastret til med glas- og stål paladser for de multinationale, mens de menige vietnamesere knokler for en årsløn på i gennemsnit 3.500 kr.
Profitfremme

Prins Joachim er kun en af mange prinser og ministre som gennem det seneste tiår har besøgt Vietnam. Og forklaringen er enkel. Danske virksomheder skal udnytte den billige arbejdskraft og der skal sælges maskiner og varer til vietnameserne. Derfor lader Prins Joachim sin royale glans skinne over åbningen af GJ-tekniks nye fabrik til fremstilling af solfangere. Det danske udenrigsministerium er en multinational forpost, som aktivt tilbyder sine tjenester. Fx kan danske virksomheder søge penge og rådgivning i puljen “Business Linkage Programmet som støtter privatiseringen af statsejede virksomheder i Vietnam“. Det ligefremme citat er fra ministeriets hjemmeside.

Danmarks samhandel med Vietnam er i vækst. Importen er vokset fra 534 millioner kr. i 2001 til hele 830 millioner i 2005. Vietnams økonomiske vækst på 7 % om året lokker også danske virksomheder, fordi “den vietnamesiske arbejdskraft er blevet kendt for at være veldisciplineret og relativt nem at lære op“, siger udenrigsministeriet på sin hjemmeside. Og selvfølgelig er den danske multinationale gigant Mærsk klar til at høste fordelene i dette slaraffenland af billig og undertrykt arbejdskraft. Eksporten af sko til vestlige butikker og plasticdyr til McDonalds foregår i Mærsk containerskibe.

Den vigtige nyhed fra Vietnam er altså ikke Prins Joachims kæreste, men at fx de 500.000 kvinder som arbejder 12 timer om dagen i den ekstremt forurenede og fysisk opslidende skotøjsindustri har strejket og fået lønforhøjelse.

Flere artikler i serien Økonomi for Antikapitalister

Flere artikler fra nr. 254

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Kongehuset

Se flere artikler af forfatter:
Jakob Nerup

Siden er vist 2834 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside