Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 254 – 6. april 2006 – side 13

Filmanmeldelse

Drømmen

Lene Junker

Drømmen er en film af Niels Arden Oplev. Den er bygget på virkelige hændelser, som har udspillet sig i hans barndom på landet i 60´erne. For en der selv er vokset op på landet i samme periode, er filmen virkelig et pletskud.

SAA artikel 25430

Drømmen foregår i sommeren 1969. Vi følger drengen, Frits, som efter sommerferien skal starte i 6. klasse på centralskolen efter at have gået 5 år i landsbyskolen.

Frits lever i en overskuelig verden, tæt på forældrenes hverdag, hjælper til i marken og i stalden, cykler hen og besøger sin farmor og farfar, tager lidt af sine små søskende ...

Den trygge verden bryder delvist sammen, da Frits far får et psykisk sammenbrud og er væk fra hjemmet i en periode.

I skolen er der kæft, trit og retning. Lærernes ord er lov. Angsten for korporlig straf sikrer disciplinen. Der synges opbyggelige sange om fædrelandets fortræffeligheder.

I sommeren 1969 er forandringens vinde også nået frem til Frits skole. Der starter en ny lærer. Han er helt anderledes og han får hurtigt klassen med på sine nye ideer. Og børnene sprudler af livsglæde. Frits er helt vild med den nye lærer, som bekræfter mange af hans nye, men usikre tanker, og han får mere sikker grund under fødderne. Han bliver fascineret af Martin Luther King, læser om ham med skepsis hos de andre lærere og især hos skolens mangeårige leder, for hvem disciplin er et absolut krav. Alle er bange for ham. Ingen tør sætte sig op mod ham af frygt for, at det bliver meget værre.

Men situationen er uholdbar. Og det kommer til et oprør mod skolelederen, fordi han går amok på Frits og næsten river hans øre af. Oprøret tvinger alle til at tage stilling i sagen og begrunde den. Det bliver en bitter strid, og mange betaler en høj pris inden den menneskelige retfærdighed sejrer. Det sker først da Frits og de andre børn i 6 klasse alle sammen nægter at adlyde skolelederen. Han må da opgive at banke dem på plads.

Som en, der selv har gået i den gamle skole med alt hvad det indebar, er jeg ikke i tvivl. Der er intet positivt i den gamle skole. Når der nu igen i samfunds og skoledebatten tales om ro, disciplin, straf, paratviden, faglig viden, test, nationale værdier mv., så blinker alle mine advarselslamper. Vi har meget at takke Martin Luther King og hele 68-oprørets drømme og visioner for.

Hvis du skulle have glemt det eller måske aldrig tænkt over det, så gå ind og se filmen.
Martin Luther Kings drøm inspirerede millioner til at kæmpe for lighed og sociale retfærdighed. Men drømmen blev aldrig gjort til virkelighed og i dag er den under kraftigt angreb af konservative og liberale kræfter.

Hvis du deler Martin Luther Kings drøm, så må du gøre som Frits og hans klassekammerater.

Flere artikler fra nr. 254

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Lene Junker

Siden er vist 3400 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside