Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 257 – 7. juni 2006 – side 6

Irak

Abu Ghraib, Fallujah, Haditha ...

Jørn Andersen

“Vi har ikke noget udestående med det irakiske folk. Vi er kun ude efter Saddam Hussein.“ Sådan lød det igen og igen fra Bush, Blair og Fogh op til krigsstarten i 2003. Siden da har de myrdet, tortureret og udført massakrer mod ... det irakiske folk.

I slutningen af maj blev endnu en massakre afsløret i Irak. 24 civile irakere blev i november sidste år dræbt af amerikanske soldater i byen Haditha som hævn for en vejsidebombe, der havde dræbt en 20-årig amerikansk soldat.

Massakren blev i flere omgange forsøgt bortforklaret af det amerikanske militær, indtil der dukkede private videooptagelser og et irakisk vidne op. Nu siger man, at der er tale om enkelte soldater, der har mistet kontrollen, og at de vil blive straffet. Men hævnaktionen var dog så kontrolleret, at den tog 5 timer at gennemføre.
Som med torturen i Abu Ghraib-fængslet håber besættelsesmagten at slippe for ansvar ved at straffe nogle menige soldater.
Men der er ikke blot tale om enkelte brådne kar – eller om “fejl“. Haditha er blot én brik mere, der er med til at tegne et billede af den vold, som besættelsesmagten har udløst i Irak.

Abu Ghraib
I maj kunne borgerrettighedsorganisationen ACLU offentliggøre officielle dokumenter, der gennemhuller militærets forklaring.
Et af dem, fra 19. maj 2004, indeholder ordrer til forhørspersonale om at “gå til de yderste grænser for at skaffe information fra de indsatte“. Ordren er godkendt af general Ricardo Sanchez, som var militær øverstkommanderende på det tidspunkt.
Et andet, om “mishandlinger af indsatte i Irak og Afghanistan“ dateret 2. april 2004, viser at højtstående officerer var klar over mishandlingerne.
Anthony Romero fra ACLU siger, at dokumenterne beviser, at “dette magtmisbrug blev planlagt og accepteret på højeste niveau i regeringen“.
Se mere på www.aclu.org.

Systematisk vold
I maj måned blev 1398 døde bragt til obduktion i det centrale lighus i Bagdad. Langt de fleste døde af skudsår eller knivstik. Tallet er det højeste for en enkelt måned siden invasionen i 2003.
I danske medier forklares volden ofte som “etnisk rivalisering“. Men der er mange slags vold i Irak.
Der er besættelsesmagtens egen vold – fra bombninger af boliger (eller hele bydele) til Haditha-lignende henrettelser. Som fx de 30, der blev skudt i en moske i det østlige Bagdad under en aftenbøn i slutningen af maj. Begge dele foregår hele tiden.
Der er volden fra det irakiske indenrigsministeriums sikkerhedsstyrker. Deres bortførelser, brutale tortur og henrettelser er enormt omfattende og foregår uden retsgrundlag.
Deres vold kan kaldes “etnisk“, da der kun rekrutteres shia-muslimer til den slags opgaver.
Der er den almindelige lovløshed, hvor der kun er ringe risiko for straf for voldelige røverier og mord.

Der er modstandsbevægelsens vold – som i de besatte lande under 2. verdenskrig. Den er oftest meget målrettet mod besættelsesmagten og dens allierede – fx førnævnte sikkerhedsstyrker.
Og endelig er der grupper, der udfører etnisk eller religiøst motiverede angreb på uskyldige civile. Det er den type vold, der oftest eksponeres i medierne, men den er kun én blandt mange typer af vold i Irak. Og når besættelsesmagten bruger en bevidst del-og-hersk-politik, skal man ikke undre sig over, at nogle ikke kan se, at det reelt er besættelsesmagten, der trækker i trådene.
Intet tyder på, at volden vil stoppe, eller blot aftage, før besættelsen stopper. Der er god grund til at forstærke kravet om, at de danske tropper skal hjem, nu.

Jørn Andersen,
Aktiv i Nej til krig

Bliv medlem af Nej til krig – se side 15.

Flere artikler fra nr. 257

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Jørn Andersen

Siden er vist 2682 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside