Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 259 – 6. september 2006 – side 3

Kamp om velfærden i Århus

Skrot sparekataloget

Mikkel Birk Jespersen

Tusindvis af forældre og børn demonstrerede den 23. august i Århus mod byrådets planer om endnu en gang at spare på bl.a. daginstitutionerne i kommunen. Samtidig med demonstrationen diskuterede byrådsmedlemmerne den omfattende sparerunde, der lægges op til i Århus.

Ifølge kommunens såkaldte „sparekatalog“ skal der spares 410 millioner i Århus Kommune. Det svarer til 1.500-1.600 job.

Ifølge kommunens såkaldte “sparekatalog“ skal der spares 410 millioner i Århus Kommune. Det svarer til 1.500-1.600 job.

En uge senere – den 30. august – samlede Den Kommunale Fællesrepræsentation (der samler alle de kommunalt ansattes fagforeninger) 2.-3.000 offentligt ansatte til møde om de planlagte nedskæringer. Og budskabet var klart: vi finder os ikke i flere nedskæringer, og vi står sammen om at stoppe besparelserne.

Ifølge kommunens såkaldte “sparekatalog“ skal der spares 410 millioner i Århus Kommune. Det svarer til 1.500-1.600 jobs.

Nedskæringstruslerne møder dog massiv modstand fra en bred front af ansatte, fagforeninger og forskellige brugergrupper, der har samlet sig i Initiativet mod sparekataloget. Protesterne er indtil videre planlagt til at kulminere i en stor demonstration den 12. september – få dage inden det endelige forlig forventes indgået.

Initiativet mod sparekataloget samler bredt og på et simpelt grundlag: Hele sparekataloget skal tages af bordet. Der er en bred forståelse fra deltagerne i initiativet af, at det grundlæggende set ikke er nødvendigt at spare én krone, og at regningen derfor ikke skal sendes til andre pressede grupper, men til regeringen.

“Initiativet“ har på denne måde sigtet mod at undgå, at man spiller forskellige grupper og ansatte og brugere ud mod hinanden. I stedet samles man om, at pengene skal hentes, hvor de er – i statskassen og hos de store virksomheder.

Deltagerne i “Initiativet“ er ligeledes indstillet på, at det kan være nødvendigt at fortsætte kampen og indkalde til flere demonstrationer, hvis politikerne ikke lytter til kravene om at droppe nedskæringerne.

Ud over daginstitutionerne vil bl.a. ældre, sindslidende og miljø blive ramt af nedskæringerne. Og selvfølgelig ikke mindst de kommunalt ansatte, der vil blive tvunget til at løbe endnu hurtigere end tidligere.

Besparelserne vil i realiteten også betyde, at samtlige lokale beboerhuse vil blive lukket. Beboerhusene bliver brugt af beboerne til en lang række sociale og kulturelle aktiviteter.

På dagsinstitutionsområdet indeholder planerne ikke blot økonomiske besparelser, men også omstruktureringer, der betyder mere centraliseret ledelse af både institutionerne og området generelt. Noget der på sigt er med til at gøre privatiseringer og udliciteringer lettere.

Hvis man vil være aktiv eller vide mere, kan man kontakte initiativetmodsparekataloget@gmail.com. Næste møde i “Initiativet“ er den 18. september kl. 16.30 i Beboernes Hus, Sølystgade 30.

Nej til besparelser

Demonstration

12. september kl. 16.00
på Rådhuspladsen i Århus
se mere på www.bupl.dk/web/web049.nsf!OpenDatabase


Se også:
SAA 259: Velfærd til alle
SAA 259: Odense slagter velfærden
SAA 259: København har råd: Drop grønthøsteren og hæv ejendomsskatten
SAA 259: Roskildes kommunalt ansatte i oprør

Flere artikler fra nr. 259

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Velfærdskampe 2006

Se flere artikler af forfatter:
Mikkel Birk Jespersen

Siden er vist 2467 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside