Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 262 – 16. november 2006 – side 2

Det mener vi

Vælt Fogh? Nu skal venstrefløjen i offensiven

Den danske statsminister kan umuligt sove godt om natten. Han er presset, meget presset.

Vi står overfor en regering, som i meningsmålingerne har mistet sit politiske flertal. Hvis vælgerne ikke allerede havde mistet tiltroen til Foghs politiske projekt, så gjorde de det for alvor under velfærdskampene i oktober, hvor det stod lysende klart for alle, at Venstre ikke er et velfærdsparti, men derimod et borgerligt parti med en nyliberal dagsorden. I disse dage begynder også gymnasielærerne med dertilhørende elever at råbe vagt i gevær, med udsigten til at skulle spare mellem 150 og 300 millioner kroner i 2007 på baggrund af gymnasiereformen.

Men nok om hjemmebanen og nu til udebanen – for heller ikke her har Fogh vind i sejlene. Både Fogh og Bush anerkender nu officielt, at situationen i Irak ”ikke går så godt som forventet“. Sandheden er, at situationen i Irak aldrig har været værre end den er lige nu, og at Bush og Fogh er løbet tør for argumenter om, hvorfor de skal forsætte deres besættelse af Irak.

Saddam blev væltet fordi han var diktatorisk, havde masseødelæggelsesvåben og desuden stod i tæt forbindelse med Al-Qaeda. Til gengæld indførte man et styre, der vel kun af de færreste kan betegnes som demokratisk, og masseødelæggelsesvåben og Al-Qaeda blev der aldrig fundet spor af. Herefter fremførte Bush og Fogh: ”Vi bliver i landet, så længe irakerne ønsker vores tilstedeværelse“. Så er det vist tid til at fordufte folkens, for udover at et flertal i den amerikanske – og danske – befolkning er imod krigen, så tilkendegiver også et stort flertal i den irakiske befolkning, at de er imod besættelsen. Besættelsesmagten bidrager kun til at øge urolighederne i landet.

Men selv om Fogh er presset på alle fronter, og socialdemokraterne stormer frem i meningsmålingerne, så sidder han stadigvæk på tronen. Derfor må vi som venstrefløj være bevidste om, at socialdemokraterne ikke gør arbejdet færdigt for os – deres succes skyldes ikke, at de har opbygget en ny politisk dagsorden. Derimod skyldes det Foghs egne fejltagelser og det pres, velfærdsbevægelsen har lagt på dem. Hvis ikke venstrefløjen selv tager initiativ til at sætte en anden politisk dagsorden, der for alvor kan ryste Fogh, vil vi sandsynligvis opleve, at han ikke bare bliver siddende på tronen, men at han måske endda får fornyet styrke, når velfærdskampene om et par måneder er glemt. Derfor bliver vi nødt til at handle nu.

Midtsvejsvalget var et bevis på at Bush taber terræn. Dette skyldes en kombination af, at modstanden imod krigen samt modstanden imod hans nationale politik har vokset sig stor. Og det er netop denne kombination, den danske venstrefløj skal hente inspiration fra. Kilden til at vælte Fogh er en stærk antikapitalistisk venstrefløj, der er i stand til synligt at sætte krigsspørgsmålet på dagsordenen igen og kæde dette sammen med en velfærdskamp, der langt fra er slut.

Fogh er løbet tør for ideer. Socialdemokraterne er blevet presset af bevægelsen. Det er nu, vi har alle muligheder for at vinde, men det kræver, at vi hverken overlader initiativet til regeringen eller til socialdemokraterne, men at vi selv tager det.

Se også:
SAA 262: Nu er det din tur Anders!
SAA 262: Irak-krig: Fogh sårbar efter amerikansk valg

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 262

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Kampen mod Fogh

Siden er vist 2668 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside