Socialistisk Arbejderavis
Nr. 262 – 16. november 2006 – side 5
Irak-krig
Fogh sårbar efter amerikansk valg
Lene Junker
I et sidste desparat forsøg på at vinde midtvejsvalget i USA 2006 indrømmede Bush, at det nok var nødvendigt at justere kursen i Irak. Dette tvang Anders Fogh til også at ”justere kursen“, selvom han stædigt havde fastholdt kursen i regeringens Irak- politik i sin åbningstale i Folketinget den 3. oktober. Irak-krigen er nu endelig kommet højt på den politiske dagsorden i Danmark.
Bush's åbenlyse indrømmelse virkede stik mod hensigten. Bush fremstod som en endnu mere svækket præsident, der ikke havde svar på situationen i Irak, og republikanerne tabte midtvejsvalget og flertallet i Kongressen. Derfor var Bush nødt til at give flere indrømmelser og ofre forsvarsminister, Donald Rumsfeld.
Bush‘s nederlag ved midtvejsvalget, Blairs snarlige afgang og Foghs dårlige meningsmålinger er meget opmuntrende for alle modstandere af Bush, Blair og Fogh og krigen i Irak. Det åbner muligheder for krigsmodstanderne i Danmark og alle andre, som ønsker at blive af med Fogh og hans regering og bane vejen for en ny regering og en ny politik.
Men hvordan er det kommet dertil, at verdens eneste supermagt, som følte sig stærk nok til at starte krigen mod Irak i marts 2003 – på trods af at millioner af mennesker i hele verden sagde “Ingen krig mod Irak“ den 15. februar, og på trods af at FN ikke gav sit mandat til krigen – nu må indrømme sit nederlag i Irak?
For det første var krigen en desperat satsning fra USA‘s side. På alle måder var den dårligt forberedt. De politiske begrundelser for krigen tålte ikke dagens lys. I 2004 blev det klart for alle, at vi var blevet fyldt med løgn. USA‘s handlinger i Irak underbyggede dette: Den militære kontrol med landet skulle bane vejen for en økonomisk udbytning af Irak.
Dette fik, for det andet, irakerne til at vende sig mod besættelsen, så både den civile og militære modstand voksede. USA er nu kørt fast i Iraks sand og har udtømt alle muligheder for at vinde.
For det tredje har antikrigsbevægelsen og den bredere modstand mod Bush‘s politik medvirket til nederlaget i Irak. Men det har taget sin tid. Bush blev genvalgt som præsident i 2004, på trods af at Irakkrigen var central i valgkampen. Først i 2005 begyndte Bush at miste flertallet af amerikanernes støtte. Afgørende for det var orkanen Kathrinas ødelæggelser i New Orleans. Katastrofen afslørede, at Bush-administrationen udviste den samme foragt og kynisme for amerikanske liv og sikkerhed, som de udviste i deres politik med henblik på Irak.
Modstanden mod Bush viser sig kort tid efter ved det republikanske partikonvent, hvor 250.000 samles til protest. Først og fremmest mod Irak-krigen, men protesterne er også vendt mod Bush‘s hjemlige politik. Protesterne og presset mod Bush fortsatte op gennem 2006 og har nu haft sin foreløbige kulmination ved midtvejsvalget den 7. november.
Hvad vil USA nu gøre med hensyn til Irak? Bush‘s indrømmelser og snak om kursændringer betyder ikke, at USA trækker sine tropper hjem og undskylder ulejligheden.
USA har stadig de samme mål og interesser i Irak, som fik dem til at starte krigen. I dag står de i en endnu mere desperat situation, end de gjorde i 2003. Det betyder, at vi nu står i en endnu farligere situation, med verdens eneste supermagt med ryggen mod muren og klar til at løbe større risici end Irak-krigen. Husk, at Vietnam krigen bredte sig og blev mere blodig efter, at USA havde erkendt sit nederlag!
Antikrigsbevægelsen i Danmark kan glæde sig over USAs nederlag i Irak og Bush‘s valgnederlag i USA. Det gør også Anders Fogh mere sårbar. Det skal være vores afsæt for at optrappe kampen for at få de danske tropper hjem og stille Anders Fogh til regnskab for hans krigsforbrydelser i Irak.
Se også:
SAA 262: Det mener vi: Vælt Fogh? Nu skal venstrefløjen i offensiven
SAA 262: Stop besættelsen af Irak - Træk tropperne hjem: “Krig gør os alle til monstre”
SAA 262: Tal om Irak-krigen: Bush, Blair og Fogh i problemer
SAA 262: Vietnam: Krigen USA tabte
SAA 262: Dahr Jamail i Danmark: Demokraterne er det andet krigsparti
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe