Socialistisk Arbejderavis
Nr. 262 – 16. november 2006 – side 3
Interview med Dennis Kristensen
”Vi skal være der når folk har brug for os”
Jakob L. Krogh
3. oktober demonstrerede titusindvis af mennesker mod Foghs velfærdsforringelser. I ugerne op til oplevede vi pædagogerne i Århus i en langstrakt kamp for at undgå massive kommunale besparelser på deres og børnenes dagligdag.
”Jeg tror alligevel at vores største udfordring er, at vi aldrig har været vant til at skulle give et svar på, hvorfor folk skal melde sig ind i fagforeningen“, siger Dennis Kristensen, formand for FOA
Pædagogisk personale i en lang række andre kommuner fulgte trop, og en større strejkebølge ramte landet.
“Først og fremmest synes jeg, at det, vi så i oktober, er et rigtig godt signal om, at der er noget bevægelse blandt lønmodtagerne på vej. En bevægelse, som rækker ud over den konkrete dagligdag på arbejdspladsen og de problemer, der kan opstå der.
Man er nu også parat til at blande sig i, hvordan det her samfund udvikler sig. Det synes jeg faktisk er oplivende,“ siger Dennis Kristensen, formand for Fag og Arbejde (FOA), Danmarks største fagforening for kommunalt ansatte.
Ifølge Dennis Kristensen skal vi ikke undervurdere effekten af protesterne og strejkerne i oktober. ”Kampene har haft en effekt på det holdningsskift, vi oplever. Netop det, at folk selv har været aktive eller ikke har kunnet undgå at tage del i diskussionen om, hvad vi skal byde pædagoger og børn, det tror jeg netop har haft en betydning for, at Fogh nu har tabt første halvleg af den del af velfærdskampen, der handler om de økonomiske vilkår i kommuner og amter.
Jeg tror også, at det kan være med til at påvirke og presse hele det politiske system ,når man tager stilling til nyforhandlinger fra 2008, hvor vi også nærmer os et folketingsvalg. Der tror jeg, at vi vil opleve, at vi høster frugten af, at rigtigt mange har været med til at sætte en dagsorden, som er noget anderledes end den, vi har haft gennem årene.
Elever og studerende i bevægelse
Til trods for, at der ellers er nok kampe herhjemme, har fagbevægelsen mistet en del medlemmer. Omvendt har studenterbevægelsen haft stor opbakning på det sidste.
En mulig årsag kan være bureaukratiseringen, og den manglende kampvilje har noget at gøre med at de unge ikke melder sig ind.
”Vi bliver mødt med en konkurrence bl.a. fra de gule fagforeninger, som vi aldrig rigtigt har indstillet os på. De har haft en relativt betydelig vækst, ikke mindst efter Menneskerettighedsdom-stolens kendelse i januar måned. LO er en stor organisation, og det tager tid at omstille sig til en situation, hvor medlemmerne ikke bare kommer automatisk.
Det er rigtigt, at hvis vi kigger på engagementet på folkeskoler, erhvervsskoler og gymnasier og de videregående uddannelser, så ser vi et stærkt stigende aktivitets- og aktionsniveau. Jeg tror alligevel, at vores største udfordring er, at vi aldrig har været vant til at skulle give et svar på, hvorfor folk skal melde sig ind i fagforeningen. Vi har været vant til at medlemmerne kom automatisk.
Så har du jo ret i, at vi også måles på, om vi kan levere det, som de unge ønsker. Og det er en stor udfordring, at vi kan omstille fagforeningen til at kunne rumme folk på min alder og de unge, og det har vi absolut ikke været gode til. Hvis fagforeningen skal overleve, så er kravet, at der er en stor synlighed. Vi skal være der, når folk har brug for os. Det vil være helt afgørende.“
Billedtekst:
”Jeg tror alligevel at vores største udfordring er, at vi aldrig har været vant til at skulle give et svar på, hvorfor folk skal melde sig ind i fagforeningen“
Se også:
SAA 262: Ny pjece fra modstand.org: Tiden er inde til fagligt oprør
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe