Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 262 – 16. november 2006 – side 9

Ny pjece fra modstand.org

Tiden er inde til fagligt oprør

Peter Iversen

Efterårets strejke- og protestbevægelser i en lang række kommuner landet over viser, at en stigende andel af befolkningen har fået nok af nedskæringer på velfærden. Fogh og hans regering får nu modstand som aldrig før – den nyliberalistiske fremfærd mødes nu overalt af modstand og protester.

En sådan situation burde give store muligheder for den faglige venstrefløj. Men ak, den faglige venstrefløj har næsten sat sig selv ud på sidelinien, mens forældre, pædagoger og andet godtfolk er gået til kamp.

Jakob Nerup har begået en lille pjece, der belyser efterårets velfærdskampe, men som også kritiserer den faglige venstrefløjs relative passivitet. Tag f.eks. Fagligt Ansvar, som i situationen lod sit ansvar ligge og prioriterede borgfred med socialdemokraterne i LO-Storbyerne. Tydeligst sås det på den landsdækkende velfærdskonference d. 2. september, hvor Fagligt Ansvar ikke ville støtte forslaget om at indkalde til demonstrationer d. 3. oktober i forbindelse med folketingets åbning.

Nu kom der takket være det folkelige oprør i en lang række kommuner imod de lokale budgetforlig alligevel til store demonstrationer i en række byer, men Fagligt Ansvar var mere halehæng end initiativtager.

Den kommende tid vil vise nye kampe. Regeringen kan ikke droppe sin nyliberalisme, og selv langt ind i Socialdemokraterne – særligt i kredsen omkring Helle Thorning-Schmidt – er udlicitering og privatisering ikke fy-ord.

Derfor er der brug for en revitalisering af den faglige venstrefløj. Der er brug for at udvikle netværk, der åbent kan diskutere og formulere alternativer til nyliberalismen; der kan styrke solidariteten mellem grupper i kamp og gøre strejker effektive; der kan handle sammen med og uafhængigt af fagforeningerne; og som kan støtte valg af tillidsfolk, der vil slås.

Der er således også brug for et kursskifte i Fagligt Ansvar. Brug ikke kræfterne på at tækkes de socialdemokratiske faglige ledere, koncentrer i stedet kræfterne på at udvikle velfærdskampene fra neden.

Jakob Nerup: Tiden er inde til fagligt oprør
Forlaget Modstand.org, kr. 15,-

www.modstand.org

Se også:
SAA 262: Interview med Dennis Kristensen: ”Vi skal være der når folk har brug for os”

Flere artikler fra nr. 262

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Peter Iversen

Siden er vist 1767 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside